Ірина Ключковська: «Ми почали як великі романтики, а тепер стоїмо на дуже міцній основі»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ірина Ключковська

Завершилася XV Міжнародна школа україністики «Крок до України» Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, яка об’єднала не лише представників української діаспори, а й симпатиків нашої мови, культури, традицій із різних куточків світу. Тим, як розвивається цей багатолітній проєкт і які завдання перед собою ставить команда, поділилася директорка МІОКу Ірина Ключковська.

«Ми пройшли довгий шлях ― часто не завдяки, а всупереч»

― Мені й самій не віриться, що ми пройшли такий довгий шлях ― часто не завдяки, а всупереч. Та, як показав час, ми обрали правильний напрям, бо вивчення української мови як іноземної стрімко розвивається. Якщо раніше ми мали монополію, то тепер є багато конкурентів. Працювати в таких умовах дуже складно, та це чудовий стимул, щоб наша Міжнародна школа україністики «Крок до України» була високої якості.

Зрештою, один із наших принципів ― робити дуже добре або не робити ніяк, адже для нас це передовсім репутація ― викладачів, МІОКу, Львівської політехніки. Вважаю показником високої якості те, що до нас звернулися організації, які мають багатолітню історію і дуже високий статус у світі, ― Світова Федерація Українських Жіночих Організацій та Союз українців Румунії ― і надали стипендії для вивчення української мови саме в Школі МІОКу.

Визначальним для нас є також те, що на урочистому закритті Школи «Крок до України» до нас доєдналася очільниця Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська, яка подала ідею створити в Політехніці центр із вивчення української мови для іноземців, які хочуть набути громадянство.

Поєднання унікальних методик із новітніми технологіями

Ми забезпечуємо високу якість навчання, поєднуючи наші авторські методики з новітніми технологіями. Та однією з передумов нашого успіху є також висока адаптивність нашої команди, наших викладачів до нових викликів. Із початком карантину ми переорієнтувалися на роботу в онлайн-форматі. Думаю, що надалі використовуватимемо дві форми навчання, адже переконалися, що є багато людей, які не мають змоги приїхати в Україну, але хочуть вивчати мову, пізнавати українську культуру і їм зручніше працювати в онлайн-форматі. Додатковою мотивацією є те, що ми видаємо сертифікати, які вони можуть представити у своїх університетах, школах.

Такі школи з’являються в різних містах, різних інституціях. Центральним є Український інститут при Міністерстві закордонних справ, який ставить собі за мету створення при посольствах центрів і курсів для вивчення української мови як іноземної.

«Творимо образ модерної України, відкидаючи стереотипне сприйняття»

До нас звертаються люди з різним рівнем знання мови ― початківці і викладачі університетів. І це передбачає зовсім інший підхід до навчання. Та навіть ті, хто добре знає українську мову, кажуть, що через наші заняття пізнали Україну.

Ми поставили собі завдання показати модерну Україну в постатях, через людей, які дуже успішні і знані за кордоном. Тож наші студенти здобувають знання з дуже різних галузей, які їх цікавлять. Також організовуємо віртуальні мандрівки найкращими музеями, галереями та майстернями художників. Ще мрію відкрити зали Львівської політехніки, які засвідчують уміння нашого університету, йдучи в ногу з часом, зберігаючи давнє.

За роки діяльності Школи «Крок до України» неодноразово переконувалися, що це дуже важливий напрям, який допомагає світові пізнати нас, адже ці люди, повертаючись у свої середовища, в родини, поступово творять образ модерної України, відкидаючи стереотипне сприйняття.

Іноземці, які відкривають Україну світові

Варто зазначити, що в нас вчаться не лише етнічні українці, є багато іноземців, яких зацікавила Україна. Одна з таких студенток – німкеня Катрін Герц, яка з нами вже кілька років поспіль. Коли вперше приїхала до нас, то не знала української мови ― ми спілкувалися французькою. А цьогоріч уже говорили українською мовою, і я була приємно здивована, як пані Катрін зросла у своїх знаннях.

Ця жінка поставила собі завдання ― відкрити для німців Україну і вивчає українську мову, щоб використовувати її як добрий інструмент для глибшого пізнання нашої країни. На нашу зустріч із народним художником України Михайлом Демцю вона запросила своїх друзів німців. Коли пані Катрін приймає в себе українських художників, то також збирає величезне коло своїх знайомих. Цього разу вона їздила на Гуцульщину, завжди старається багато спілкуватися з українцями, читає нашу пресу, щоб бути в курсі справ, дивиться канал «Культура». Вона починає глибинно пізнавати Україну.

Нові ідеї, що народжуються завдяки дискусіям

Важливою складовою Школи «Крок до України» є дискусійні клуби. І це не лише можливість для учасників ознайомитися з новою темою, обговорити її, а й чудова атмосфера для творення нових ідей. Так, до прикладу, завдяки нашій гості Івоні Лобан, авторці культурно-мистецьких проєктів «Під зорею Пінзеля» та «Натхненні Пінзелем», з’явилася думка присвятити один із наших підручників про видатних постатей величі таланту Івана Пінзеля ― художника світової слави, якого ми самі добре не знаємо. І таких ідей дуже багато.

Завжди кажу: ми почали як великі романтики, а тепер стоїмо на дуже міцній основі й чітко знаємо, як треба працювати і які наступні кроки будемо робити.