Бакалаврська програма Internet of Things у Львівській політехніці чекає на абітурієнтів

За матеріалами сайту Львівського ІТ-Кластера
Internet of Things

Internet of Things, або ж Інтернет Речей, – сфера, яка дає змогу реалізовувати такі концепти як «розумний будинок» чи «розумне місто» і поєднує програмування та пристрої. Тепер у Львові з’явилася можливість вивчати цю галузь одразу ж після закінчення школи: завдяки спільній роботі учасників Кластера та Національного університету «Львівська політехніка» вже у вересні буде запущено бакалаврську програму Internet of Things.

Натхненник проекту Зеновій Верес наголошує – це унікальний проект, адже розроблений експертами-практиками. Зеновій працює у компанії SoftServe, а також викладає на кафедрі «Комп’ютеризовані системи автоматики» Львівської політехніки. Саме її і трансформують для молодих фахівців. «Це перший проект оновлення програми навчання бакалаврів з метою поєднати вимоги працедавців та потенціал університету, – говорить Зеновій. – Наші студенти потребують імпульсу, який мотивуватиме їх на реалізацію своїх ідей, і наша програма стане цим імпульсом». Напрям – пілотний в освіті України, і передбачає вивчення оновлених предметів із першого курсу.

ІТ-компанії шукають фахівців, які зможуть реалізовувати проекти у сфері Internet of Things, переконаний Зеновій, і саме тому запропонував оновити бакалаврську програму. «Завдяки підтримці керівника Lviv IT Cluster Степана Веселовського, співзасновника SoftServe Тараса Кицмея, завідувача кафедри Адріана Наконечного, LITS та ректора Політехніки Юрія Бобала ця ідея стала реальністю, – продовжує Зеновій. – Розробка програми здійснюється за участю провідних експертів компанії SoftServe, які будуть залучені до навчального процесу». Представники Програми комп’ютерних наук УКУ допомогли у розробці консультаціями.

«Світові компанії активно працюють у сфері Internet of Things, де до 2020 року очікують 26 мільярдів пристроїв», – говорить завідувач кафедри Адріан Наконечний. Зростання популярності пристроїв – одна з причин вивчати цей напрям у Львові.

«ІТ-компаніям потрібні фахівці, які одразу з університету зможуть вливатися в роботу та готові до практики, – додає він. – Наша кафедра доволі близька до апаратного забезпечення цієї програми, і завдяки оновленню ми зможемо готувати спеціалістів, яких потребують компанії».

Ректор Університету, Юрій Бобало, вважає програму дуже актуальною, адже вона дасть змогу готувати спеціалістів у цій динамічній сфері та розвивати такі напрями як smart things. Він додає: «Програма дуже інноваційна, адже включає в себе багато нових навчальних дисциплін, для викладання яких плануємо залучати експертів з ІТ-компаній. У такий спосіб ми хочемо ще більше оновити ІТ-освіту у Львівській політехніці і готувати спеціалістів, які одразу ж отримають високу оцінку під час працевлаштування на роботу в ІТ».

У програмі поєднано три складові: програмування, апаратна частина і комунікація пристроїв та програм між собою. Також є низка предметів, які необхідні для кожного розробника – робота в команді, навики презентування, життєвий цикл програмного забезпечення, економіка та менеджмент в ІТ-галузі.

Програма передбачає проведення практики для студентів у компаніях Львівського ІТ-Кластера із подальшим працевлаштуванням. Студенти вивчатимуть оновлені предмети за спеціалізацією «Інтернет речей» (спеціальність «Комп’ютерна Інженерія») з першого курсу без прив’язання до предметів інших спеціалізацій.

«Львівський ІТ-Кластер сприяє інноваційній та якісній освіті аби якомога більше молоді здобували потрібні навики та долучалися до галузі, – говорить CEО Кластера Степан Веселовський. – Львову потрібно багато молодих спеціалістів аби розвивати сферу та місто як ІТ-хаб. Саме тому ми долучилися до проекту та сприяємо його реалізації».

Завдяки співпраці програма відкриється уже 1 вересня цього року, а зараз очікує на талановитих абітурієнтів.