Інтереси науки в умовах економіки воєнного стану: на кафедрі ТПЕ відбулися дві наукові події

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

Попри війну, у Львові відбуваються численні вебінари, зустрічі, конференції, на яких віртуально присутні не тільки колеги з локальних наукових шкіл, але й учені, експерти, аналітики, освітяни з інших міст держави та з-за кордону. На кафедрі теоретичної та прикладної економіки Інституту адміністрування та післядипломної освіти Львівської політехніки яскравим доказом такої активності стала V Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Публічне управління та адміністрування: конкурентні виклики сучасності», а також вебінар Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» на тему «Розвиток біоекономіки Західного регіону України: виробництво екотари з біодеградабельних полімерів». Обидві зустрічі мали на меті організацію публічного обміну думками та результатами досліджень.

Наукова конференція, яка, незважаючи на військовий час, об’єднала професіоналів-практиків, науковців, молодих вчених та студентів, перетворилася у відкритий дієвий майданчик обговорення теоретичних та прикладних проблем публічного управління та адміністрування не тільки наукової спільноти Львівщини, але й інших регіонів України та з-за кордону. Відкриваючи засідання, директор Інституту адміністрування та післядипломної освіти, д.е.н., професор Любомир Пилипенко влучно підмітив, що «…будь-яка криза – це велика проблема. Але це, водночас, ще й вікно можливостей…». З вітальним словом виступила також співголова конференції, завідувачка кафедри ТПЕ, д.е.н., професор Жанна Поплавська. Далі, на правах організатора і модератора, роботу конференції продовжила доцент кафедри ТПЕ, к.е.н. Наталія Михальчишин.

Продуктивний тон дискусії задав директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда. До слова були також запрошені начальник юридичного відділу Західного офісу Держаудитслужби України Олег Волянський; екс-депутат Верховної ради України VIIІ скликання, громадська діячка, д.е.н., професор кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки Оксана Юринець, криптоконсультант компанії Peakdefi Ярина Мандюк, професор Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль) Алла Мельник, керівник Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» професор Уляна Садова, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.е.н. Галина Филюк та інші. Приємно, що організатори конференції не лише вміло вибудували тематику виступів, але й порадували всіх учасників вчасною публікацією матеріалів виступів.

Друга частина наукового дня стосувалася вебінару НДЦ «Демос», який проходив у рамках реалізації Проєкту регіонального розвитку «Розвиток біоекономіки Західного регіону України: виробництво екотари з біодеградабельних полімерів» (2021–2023 рр.). Крім обговорення поточних питань та планування роботи на майбутній період, цінною та пам’ятною стала зустріч із представником наукової школи хіміків-технологів Сумського національного аграрного університету, керівником унікального українського стартапу Rekava, к.т.н. Дмитром Бідюком. Нині стартап виробляє одноразовий, біорозкладний посуд із кавової гущі (в умовах війни виробництво переведено у Львів).

У розмові взяли участь економісти, хіміки, юристи команди Lviv Bio Plast, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка», ДУ «Інститут регіональних досліджень НАН України імені М.І. Долішнього», Луцького національного технічного університету, Сумського національного аграрного університету.

Після завершення онлайн-зв’язку всі присутні мали змогу відвідати лабораторію на кафедрі хімічної технології та переробки пластичних мас Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки, укомплектовану спеціальним обладнанням, що вдалося зробити в рамках фінансування Проєкту регіонального розвитку. Завідувач кафедри, д.т.н., професор Володимир Левицький і к.т.н., доцент Юрій Мельник докладно ознайомили зацікавлених осіб із можливостями роботи обладнання, показали приміщення, де проведено монтаж екструзійної лінії, розказали про принцип роботи змішувача, про закупівлю необхідних матеріалів для функціонування обладнання та проведення на них експериментальних робіт.

Докладніше – у доданому файлі.