Інформаційні технології у навчанні: як з ними працюють політехніки

Ольга Мацьків, Центр комунікацій Львівської політехніки
Павло Жежнич

У Львівській політехніці регулярно організовують додаткові заняття щодо використань інформаційних технологій у навчальному процесі. Чого навчають працівників та студентів університету, розповів проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Павло Жежнич.

― Що це за заняття, на кого вони орієнтовані?

― Минулого року, узимку, ми організовували курси підвищення кваліфікації переважно для інженерів ― допоміжного складу кафедр. Вони освоїли технології корпоративної та групової роботи в університеті, усі сервіси політехніки.

Зараз ми працюємо в умовах карантину. Тому організували дистанційні курси для викладачів щодо використання технологій дистанційного навчання. Передусім йдеться про роботу з ВНС і провадження відеолекції. Вони відбуваються регулярно.

― У якому режимі ці курси? Викладач може обрати собі зручний час?

― Інститут дистанційного навчання регулярно ― раз, інколи двічі на тиждень ― організовував онлайн заняття. Викладачі не обирали час, він був однаковим для всіх. Сконтактовувалися через Microsoft Teams. Відповідальна особа створювала події та розповсюджувала посилання. Усі охочі могли приєднуватися.

― Студенти до цих навчань не залучені?

― Вони знають, як використовувати технології. Важливо, щоб викладачі це теж уміли. Якщо викладач може користуватися, то він студентам пояснить, як це зробити, якщо виникатимуть питання. Наразі з цим явних проблем не було. У студентів можуть бути технічні негаразди, як-от слабкий Інтернет. Але це не пов’язано безпосередньо зі знанням чи незнанням технологій.

Для студентів-першокурсників на кафедрах регулярно провадять заняття щодо ознайомлення з технологіями університету.

― Багато цих занять?

― Декілька вступних. На них викладають організаційні питання й ознайомлюють з інформаційними технологіями, зокрема з ВНС. Через системи адміністраторів інститутів студентів інформують про їхні логіни та паролі.