Академік Ігор Юхновський став Doctor Honoris Causa Львівської політехніки

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
доктора наук

21 січня у Львівській політехніці вручили звання Doctor Honoris Causa почесному директору Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України, засновнику і керівнику Інституту національної пам’яті (2006–2010 роки), Герою України академіку Ігорю Юхновському. Це вже 51 врочисте засідання Вченої ради Національного університету «Львівська політехніка».

Представив докторанта академіка Ігоря Юхновського завідувач кафедри прикладної математики Інституту математики та фундаментальних наук професор Петро Костробій. Він детально розповів про наукову та творчу працю Ігоря Рафаїловича у галузі статистичної фізики конденсованої речовини та суспільно-політичній царині.

Складаючи урочисту присягу, Ігор Юхновський пообіцяв назавжди зберегти добру пам’ять про Львівську політехніку й надалі продовжити наукову і творчу працю на добро всього людства.

В інавгураційній промові Ігор Рафаїлович зосередив увагу на своїх трьох останніх досягненнях в галузі фізики, політики та суспільстві.

10 років після повернення з Києва я працював над фазами переходів речовини з одного агрегатного стану в інший. Для однокомпонентної системи я повністю опрацював. Я вперше довів існування найважливішої точки, яка характеризує фазовий перехід. Мені вдалося отримати цю точку – однакової ймовірності для кожної молекули речовини бути у газовому чи рідкому стані, – розповів вчений.

Масштабну роботу і багато зусиль академік доклав, будучи головним редактором групи найвизначніших юристів України зі створення Конституції.

Зараз ми утворили проєкт нової Конституції України. Зважаючи на непросту ситуацію у країні, ми повинні мати нову Конституцію, новий політичний лад, притаманний Україні, – наголосив Doctor Honoris Causa Львівської політехніки. – Ця Конституція складається із виконавчої, законодавчої і судової влади. Кожна гілка влади докладно розписана у зв’язку з новими обставинами. Передбачено створення двопалатного Парламенту, де нижня палата – Верховна рада і верхня палата – Сенат, в якому від кожної області будуть представлені по чотири сенатори. Сенат створюватиме регламенти поведінки усіх владних структур, а Верховна Рада ухвалюватиме бюджет і затверджуватиме уряд держави. Наявність Сенату з рівним представництвом зробить його дуже стійкою структурою. Кожен сенатор працюватиме шість років, а що три роки змінюється третина сенату. Вся владна структура складається із влад найнижчої ланки.

Третій напрям, в якому академік Ігор Юхновський працює, стосується соціального і морального стану суспільства.

Суспільство може утворити державу лише тоді, коли воно стає нацією. Основною ознакою нації є гідність, яка виховується змалку, в школі, в армії, в роботі. Основне завдання держави і уряду полягає у тому, що кожен новий винахід, кожна нова форма автоматизації управління має бути оцінена з точки зору тієї енергії, яка вивільняється, куди має бути спрямована. Якщо цього не зроблять, то вона витрачатиметься на сміття: бачимо, що сьогодні більшість молоді просто грає комп’ютерні ігри – це недопустимо. Ту енергію треба спрямовувати на певні задачі, що формуватиме внутрішню гідність у кожному, хто це виконуватиме.

На завершення інавгураційної урочистості академіка Ігоря Юхновського привітали колеги з Інституту фізики конденсованих систем та директорка Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська.

інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського інавгураційні урочистості академіка Ігоря Юхновського