Заступник директора Студмістечка Львівської політехніки Ігор Якубовський: улітку в гуртожитках наведуть лад

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Студентське містечко

Спекотна пора не менш гарячою буде і в Студмістечку Львівської політехніки. Як завжди, за час, доки студенти активно практикуватимуться та відпочиватимуть, їхні гуртожитки повним ходом ремонтуватимуть, покращуватимуть умови проживання, вишукуватимуть нові можливості збільшення кількості місць для поселення першокурсників та багато іншого.

Закони життя Студмістечка

– Ще в лютому ректорат затвердив положення про поселення. Раніше ми щорічно готували наказ про порядок поселення. А цьогоріч в університеті розробили постійне положення. Його новаторство полягає в тому, що поселення здійснюватимуться з урахуванням рейтингу за два семестри. Відповідно, студенти з низьким рейтингом можуть втратити право на перепоселення. Щоправда, це залежатиме від попиту на гуртожиток того чи іншого інституту. Фактично нічого принципово не змінюється, бо й раніше, якщо студенти за обидві сесії мали дві й більше академзаборгованостей, не могли претендувати на місце в гуртожитку. Було це змінено тому, що «талон» могли отримати студенти, які достроково складали сесію чи претендували на покращення оцінки, тобто маючи досить високі бали, отримували «талони». Водночас є студенти, які вчаться на рівні п’ятдесяти балів і не мають «талонів». Це було дещо несправедливо. Тож ми вирішили зрівноважити шанси студентів на отримання місця в гуртожитку, – розказав про зміни правил поселення заступник директора Студмістечка Львівської політехніки Ігор Якубовський.

За поселення й надалі відповідають комісії інститутів, які очолюють заступники директорів інститутів із виховної роботи. До складу цієї комісії входить і представник від студентського самоврядування, який швидко і вичерпно доноситиме інформацію до студентів, що претендують на місце під «гуртожитським сонцем», і технічний працівник від дирекції інституту. Адже кожен інститут, залежно від кількості студентів, які навчаються там, має свої квоти.

На університетському рівні працює комісія, у складі якої: проректор Роман Корж, директор Студмістечка Ігор Гельжинський, його заступник зі студентських питань Ігор Якубовський і представники Колегії та профкому студентів. Комісія відіграє визначальну роль у розв’язанні різноманітних конфліктів щодо виселення, неперепоселення студентів на рівні університету.

– Нині ведемо перемовини про додаткові місця в гуртожитках інших навчальних закладів. Поселення, як завжди, буде складне, але ми бачимо вихід. Акцентуємо увагу на тому, щоб студенти, які мають пільги, підготували всі потрібні документи. До категорій, які можуть претендувати на пільгові умови проживання, належать діти учасників бойових дій та переселенців, – додав мій співрозмовник.

Усе – задля покращення умов проживання

Упродовж літа в Студмістечку планують провести ряд ремонтних робіт, завдяки яким студенти матимуть кращі умови проживання. Так, для ремонту гуртожитку № 4 підготували документацію на тендер для проведення капітальних ремонтних робіт. Щоправда, там уже почали замінювати водо-каналізаційні стояки, подекуди замінили сантехніку. Та, як наголосив Ігор Якубовський, усе «впирається» у кошти, які ще мають виділити.

– За літо, сподіваємося, завершимо гуртожиток № 5. Уже зробили капітальний ремонт кухонь, умивальних кімнат і завершуємо ремонт душових. Далі за планом ремонт коридорів. Там ситуація доволі складна, бо будівлю зведено в 50-ті роки, частина стін-перегородок – зі шлакоблоків, частина – дерев’яні, ще деякі – цегляні. Тому спеціалісти спершу мусять дослідити, як це зробити правильно. Після завершення ремонту в цьому гуртожитку такі ж зміни заплановано зробити в гуртожитку № 7. Почали ремонт душових і в гуртожитку № 14. У гуртожитку № 1 уже завершили ремонт, залишилося лише замінити вікна, де-не-де двері. Тобто ремонтні роботи в Студмістечку тривають постійно, – розповів Ігор В’ячеславович.

Студенти студентам на допомогу

Не раз керівництво Студмістечка наголошувало на вагомій допомозі студентського самоврядування. Без їхньої участі поселення та й сам процес комунікації зі студентами був би значно обтяжений.

– Завжди закликаю органи студентського самоврядування активно нам допомагати. Адже питання дисципліни, яке є ключовим в житті Студмістечка, трохи кульгає. Часто через те, що студенти не надто ретельні чи забувають, що потрібно написати заяву на перепоселення, можуть просто втратити місце в гуртожитку. Якщо мешканець гуртожитку не подав заяву, ми не можемо знати, яка ситуація – планує він і надалі проживати в нас чи вирішив орендувати квартиру. Те ж стосується і самовільного виселення. Не раз були випадки, коли студенти просто збирали речі й ішли, а потім дивувалися, звідки взявся борг за проживання. Річ у тім, що є конкретна процедура як на поселення, так і на виселення. Завжди кажу, якщо чогось не знаєте, запитайте в коменданта чи дирекції як це зробити. Ну і, звичайно, є прохання не порушувати правил внутрішнього розпорядку. Бо виходить так, що студенти карають своїх батьків, які змушені їм потім оплачувати оренду квартири, – додав наостанок заступник директора Студмістечка.

Студентське містечко