Гостею Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою була голова Ліги Українок Канади Леся Шимко

МІОК Львівської політехніки
Зустріч із Лесею Шимко

Нещодавно до Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» завітала Леся Шимко, засновниця Канадсько-українського парламентського центру, голова Ліги Українок Канади, асоційований член Ради Українських Державницьких Організацій Світу, магістр політичних наук.

Гостя розповіла про свій журналістський досвід у всеканадському виданні Global and Mail, про підтримку України через публікацію статей-інтерв’ю з колишніми дисидентами та про реалізацію програми перебування українських журналістів у Канаді, про те, як працювала в неурядовій організації «Товариство приятелів України», що ініціювала проект створення моделі розвитку України на підставі моделі, яка існує в Канаді. Цікавою була її робота головним директором української громадської програми ForumTV, метою якої було не тільки висвітлення життя української діаспори в Канаді, а й надання можливості виступу на українську тематику неукраїнцям.

На думку Лесі Шимко, важливим напрямом діяльності української діаспори в Канаді є підтримка входження України в НАТО: «Намагаємося донести до світу, що в Україні йде не громадянська війна, а що українці стоять на захисті Європи». Розповіла й гостя про підтримку воїнів АТО, зокрема про передання в Київську політехніку програми реабілітаційної медицини канадського університету Квінз.

Ще одним питанням, що турбує гостю, є асиміляція українців та падіння рівня знання української мови. Вона вважає, що розв’язати цю проблему може зв’язок молодшого покоління діаспорної громади з молоддю в Україні. Також гостя додала, що підсиленню української громади в Канаді сприяє те, що на навчання чи на роботу приїжджають молоді українці.

Леся Шимко та її родина – приклад самовідданої праці для України, просування її інтересів у канадському середовищі, активної участі у захисті інтересів України та збереження української ідентичності в країні, яка стала для сім’ї Шимків батьківщиною.

Працівники МІОКу запросили Лесю Шимко на зустріч зі студентами Львівської політехніки, а її батька, Юрія Шимка, президента Світового Конґресу Вільних Українців у 1988–1993 роках, – поділитися своїми знаннями з молоддю Університету і Львова.
 

Фото Наталії Павлишин, тижневик «Аудиторія»