Госпдоговірні науково-дослідні роботи — теорія, трансформована у практику

Валентина Софілканич, Центр комунікацій
Фото ілюстративне

Важливим у науковій діяльності вчених є реалізація їхніх напрацювань на реальних підприємствах, які потребують модернізації. Політехніка вже не один рік, укладаючи госпдоговори, працює над розвитком в Україні науки й виробництва.

Як засвідчують результати реалізації цього стратегічного напряму, велике зацікавлення є у сфері нафтової промисловості. Тож кафедра хімічної технології переробки нафти та газу щороку має чимало замовлень від вітчизняних підприємств. Деякі проєкти вигравали на тендерній основі через сервіс «Прозорро». Позаминулого року уклали договорів приблизно на мільйон гривень, минулого — на 600 тисяч гривень, цьогоріч розраховують на таку саму суму. Ці цифри — прямий доказ того, що праця політехніків, науковців і викладачів університету, є затребуваною й відповідає сучасним вимогам ринку. Такі принципи наукової діяльності та створення розробок вони поширюють і серед молодого покоління. 

«Для того щоб отримати договір, треба себе зарекомендувати на ринку наукових послуг. Наша кафедра веде наукову діяльність більш ніж 90 років, а з 60–70-х років минулого століття в нас постійно є госпдоговірні роботи. Ми проводимо наукову конференцію, на яку приїжджають представники заводів, науково-дослідних інститутів, які дають нам ці проєкти й теми на опрацювання. Одна робота тягне іншу — ми десь «засвітились», є наукова публікація, про нас дізналися. Відіграють роль і наші міжнародні заслуги: наші випускники є всюди, і вони звертаються до нас. Деякі технології і продукти нашої кафедри довгий час працюють на ринку нафтопереробки», — розповідає професор кафедри хімічної технології переробки нафти та газу ІХХТ Петро Топільницький.

Велика кількість таких проєктів — це насамперед показник не тільки академічних здобутків університету, а й високого рівня практичних навичок викладацького складу. На кафедрі, та й у Політехніці загалом, науковці зосереджуються саме на прикладних питаннях, які цікавлять українські та закордонні підприємства, а всі свої статті, публікації не залишають на папері, а впроваджують у життя.

«У нас є хороші зв’язки з іншими навчальними закладами та науковими лабораторіями, що так само допомагає провадити дослідження, бо важко в одному місці зібрати все, що потрібно для розроблення проєкту. На превеликий жаль, у нас поки що немає акредитованої лабораторії, яка дала б змогу робити аналізи, що були б юридично визнані. Ми б могли робити перевірки й експертизи на замовлення, адже саме за цим до нас досить часто звертаються. Ми робимо все можливе для того, щоб реалізувати це в життя і розробляти більше проєктів», — наголосив заступник завідувача кафедри Олег Гринишин.