Гнучкий суперконденсатор львівських політехніків – серед 5 наукових проривів незалежної України

За матеріалами сайту «Суспільне. Новини»
Гнучкий суперконденсатор

За 31 рік Незалежності українські науковці зробили багато важливих фундаментальних і прикладних відкриттів. Працювали і в Україні, й у ліпше оснащених лабораторіях по всьому світі. «Суспільне» виокремило п’ять значущих для сьогодення винаходів наших вчених, які зробили в інституціях країни.

Гнучкий суперконденсатор

У 1990–2010 роках група науковців із Національного університету «Львівська політехніка» у співпраці з Тайваньским текстильним дослідним інститутом працювали над системою енергозабезпечення побутових приладів. Система працює за рахунок сонячної батареї, що утворює електричний сигнал, який згодом потрапляє у суперконденсатор з великою ємністю. Він накопичує енергію, а потім розподіляє її за допомогою спеціального електронного менеджера.

Наразі прилад виглядає як сумка потужністю 2 вати, у якій можна зарядити мобільний телефон. Утім, науковці намагаються збільшити потужність винаходу, аби від приладу можна було заряджати планшет чи ноутбук.

У 2011 році гнучкий суперконденсатор увійшов до переліку найкращих світових розробок за версією американського наукового журналу Research & Development.

Докладніше наукові прориви незалежної України – на сайті «Суспільне. Новини».