Гірка втрата: на війні загинув аспірант Львівської політехніки Ігор Сподар

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ігор Сподар

Захищаючи Україну від російських загарбників, загинув аспірант Інституту хімії та хімічних технологій Ігор Сподар. Упродовж 2015–2016 років військовослужбовець виконував бойові завдання у зоні проведення антитерористичної операції в лавах 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних сил України. З початком повномасштабного вторгнення, не вагаючись ні на мить, Ігор став на захист Батьківщини. Служив у складі 116-ї окремої механізованої бригади 10-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ.

«Ігор Сподар запам’ятався нам своїм безмежним ентузіазмом, невгамовною цілеспрямованістю та безсумнівним бажанням навчатися, – згадує завідувач кафедри хімічної технології переробки пластмас професор Володимир Левицький. – Я радий, що мав можливість познайомитися з ним як зі студентом і аспірантом, відчув, що маю справу з винятково обдарованою особистістю. Ігор завжди був готовий допомогти іншим. Він був тим, на кого могли покластися в будь-який момент, незалежно від того, чи було це пояснення складного матеріалу, підтримка у важкі дні, чи просто усмішка, щоб піднести дух. Він завжди приносив свою креативність, відмінні ідеї й ентузіазм.

Після завершення навчання на кафедрі хімічної технології переробки пластмас Ігор Сподар вступив до аспірантури Національного університету «Львівська політехніка». Він був відданий науці та прагнув розширювати знання в галузі створення полімерних композитів. Запам’ятався надзвичайно організованим дослідником, що мав здатність використовувати доступні ресурси з максимальною ефективністю. Втрата Ігоря – великий біль для всіх нас, і ніщо не зможе заповнити порожній простір, який він залишив за собою».

Своїми спогадами про військового поділилася кандидатка технічних наук, старша викладачка кафедри ХТПП Галина Дудок:

«І знову втрати. Непоправні втрати! Так важко і боляче, коли молоді, розумні, порядні, працьовиті люди поповнюють ряди Небесного Війська. Їхня жертва не має бути марною. Ми зобов’язані про них пам’ятати, бо завдячуємо їм усім, що буде далі.

З Ігорем Сподарем я познайомилася на кафедрі ХТПП коли вступила до аспірантури. Я була новенькою, а він аж на третьому курсі аспірантури. І, звичайно, я часто зверталася по допомогу до досвідченого й розумного аспіранта. Ігор був надзвичайно сумлінний і працьовитий. Він був порядним і світлим хлопцем, дуже сором’язливим та спокійним. Вражав своєю простотою, завжди був готовий допомогти. У мене лише хороші спогади про нього. Він ріс у простій родині. Завжди був охайний і вихований, ніколи не виявляв агресії. Не хочеться вірити в його смерть. Біль і сум... Вічний спокій тобі, Ігорку, і низький уклін! Висловлюю глибокі та щирі співчуття рідним! Світла пам’ять».

Надійний друг, патріот, добра, смілива й сильна людина – так описує свого товариша доцент кафедри цивільного захисту та протимінної діяльності Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Андрій Тарнавський. Вони познайомилися з Ігорем під час навчання у Львівській політехніці. Разом вступили до аспірантури.

«Ігор сумлінно ставився до навчання та проведення наукових досліджень і був одним з найкращих аспірантів свого напряму діяльності. Він був життєрадісний, чуйний, жив інтересами рідної кафедри. Ігор завжди був готовий допомогти товаришам з роботи й молодшим колегам-аспірантам, усе чітко кожному пояснить, переконає. Ніколи нікого не образив. Його життя було дуже активне. Ігор любив спорт, зокрема футбол. У вільний від роботи час відвідував зі своїми товаришами футбольні матчі ФК «Карпати», – додає Андрій Тарнавський.

Ігор Сподар мав авторитет серед одногрупників, був прикладом для всіх.

«Ще в університеті Ігор вирізнявся своїм патріотичним духом, відданістю, рішучістю і безкомпромісністю. Його вольова вдача завжди підказувала правильний шлях. Так і гартувалося життя нашого захисника, нашого «професора» – саме таке студентське прізвисько я йому присвоїв у ті роки. Розумний і щирий представник львівської інтелігенції… Його подвиги завжди житимуть у наших серцях і пам’яті прийдешніх поколінь», – наголосив одногрупник Ігор Кецмур.

Із сумом сприйняла звістку про загибель Ігоря Сподара його одногрупниця, доцентка кафедри фізики та хімії горіння Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Олена Лавренюк:

«Зі студентських років я запам’ятала Ігоря як надзвичайно скромного, тактовного та порядного одногрупника. Він був наполегливим студентом, дуже добре навчався, що дало змогу вступити до аспірантури. Коли під час навчання в аспірантурі я звернулася до Ігоря по допомогу, несподівано для себе з’ясувала, що він не лише дуже добре знає хімію, а й наділений енциклопедичним складом розуму. Він напрочуд легко міг розв’язати найскладніше завдання та пояснити особливості перебігу будь-якого хімічного процесу. Тож мені дуже прикро, що Ігор не продовжив своєї праці на науковій ниві, адже вважаю, що в цій царині він би досягнув великого успіху. Але війна забирає найкращих – розумних, добрих і світлих людей…».

Ще одна одногрупниця Ігоря – Наталя Романів (Сапега) – також згадує його як надзвичайно світлу, розумну людину і зауважує, що він ніколи нікого не покидав у біді.

«Разом з Ігорем Сподарем навчалися на хімічному факультеті ІХХТ. У колі друзів та одногрупників він мав повагу і завжди асоціювався з надійною опорою для товариша чи знайомої людини, яка зверталася по допомогу. Його старань та успіхів в університеті можна було повчитися. Будь-який викладач міг спитати Ігоря на парі – він завжди відповідав правильно. Скромний, порядний, добрий і з усмішкою на лиці – таким назавжди залишиться Ігор у нашій пам’яті», – каже одногрупниця.

Про шкільні роки Ігоря Сподара розповіла його однокласниця Іванна Ковальчук, яка навчалася з ним з першого по одинадцятий клас, а потім і в університеті:

«Ігор Сподар закінчив школу № 30 м. Львова у 1997 році. Класний керівник – Яремко Орест Михайлович. Ігор дуже добре вчився, був відмінником упродовж десяти років. Надзвичайно життєрадісний хлопець, добрий, завжди допомагав однокласникам. Усі хотіли з ним дружити та сидіти за однією партою в класі».

Поховали Ігоря Сподара 5 вересня 2023 року на Личаківському кладовищі у Львові. У захисника залишилися сестра, брат та хрещена донька.

Схиляємо голови перед подвигом нашого аспіранта. Вічна пам’ять і слава Герою!

Ігор Сподар із друзями Ігор Сподар із друзями Ігор Сподар