Голова Львівського астрономічного товариства розповіла про палаючий об’єкт у небі над Львовом

За матеріалами ЗІК
Герб Львівської політехніки

Палаючий об’єкт, який зафіксували очевидці в суботу, 23 січня 2016 року, у небі над Львовом – це міг бути метеорит або уламок космічного сміття. Про це повідомила голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська.

Палаючий об’єкт, який зафіксували очевидці в суботу, 23 січня 2016 року, у небі над Львовом – це міг бути метеорит або уламок космічного сміття. Про це повідомила голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська:

– Це ніяка не падаюча зірка. Це може бути метеорит. Упродовж цілого року спостерігається низка метеоритних потоків. Це міг бути один із метеорів, який потрапив в атмосферу землі. Інший варіант – це міг бути уламок космічного сміття. На орбіті Землі літає багато космічних станцій, а космічне сміття – це рештки космічних станцій, які розпалися або які знищили. Такий уламок міг потрапити в атмосферу і, згоряючи, показати такий слід.

За її словами, спеціально у Львові науковці не займаються метеорними потоками. Потрібні великі кошти, цілі команди науковців, щоб це фотографувати онлайн.

– Через телескопи науковці спостерігають за об’єктами, що наближаються до Землі, – астероїдами, кометами. А всяку дрібноту найчастіше фотографують очевидці. Якщо об’єкт падав зі звуком – шматки цього метеорита можна шукати на землі. Якщо звуку не було – він згорів в атмосфері. Швидше за все, це був невеликий болід або уламок космічного сміття, який потрапив в атмосферу Землі, – додала Любов Янків-Вітковська.