Геодезисти відзначили 200-річчя Львівської політехніки виставкою «Картографічні видання Львова»

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на виставці «Картографічні видання Львова»

Відкриваючи виставку «Картографічні видання Львова», ректор Національного університету «Львівська політехніка», член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України професор Юрій Бобало відзначив, що карти столиці Галичини різних періодів не лише мають наукове значення, а й дають змогу краще зрозуміти сучасні процеси розвитку міста.

Надзвичайно копітку дослідницьку роботу провів колектив кафедри картографії та геопросторового моделювання Інституту геодезії, яку очолює доктор географічних наук Ростислав Сосса. З цікавістю слухали присутні його розповідь про картографічні видання Львова, перші з яких датуються XVII століттям, коли Львів перебував у складі Польщі. Далі австрійський період, перебування Галичини у складі Другої речі Посполитої у 1919–1939 роках. На цей час припадає активна діяльність видатного польського картографа Євгеніуша Ромера. Зі Львовом пов’язані й імена видатних українських картографів Степана Рудницького, Мирона Кордуби, Володимира Кубійовича та Миколи Кулицького.

Ростислав Сосса навів маловідомий факт. Коли нацисти 22 червня 1941 року напали на Радянський Союз, картографічна служба України планувала перебратися до Львова. Очевидно, для того, щоб бути ближче до кордону і друкувати карти німецьких територій на фабриці «Атлас». Адже радянських людей переконували, що вони будуть воювати лише на чужій землі. Але вже 7 липня відомство відправилося глибоко в тил до російського Саратова.

Безцінним для дослідників є картографічні матеріали минулих століть, що зберігаються у сховищах Львівської національної бібліотеки імені В. Стефаника та Центрального державного історичного архіву.

Виставка буде діяти до 8 грудня включно.

на виставці «Картографічні видання Львова» на виставці «Картографічні видання Львова» на виставці «Картографічні видання Львова» на виставці «Картографічні видання Львова» на виставці «Картографічні видання Львова» на виставці «Картографічні видання Львова» на виставці «Картографічні видання Львова»