Директор ІГДГ Корнилій Третяк: «Наші геодезисти гідно представили Львівську політехніку на світовій виставці у Гамбурзі...»

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
 участь львівських геодезистів у найбільшій світовій виставці Intergeo-2016

Директор Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка» професор Корнилій Третяк в ці дні у відмінному настрої. На те є дві вагомі причини. Нещодавно разом з професором Володимиром Глотовим із кафедри фотограмметрії та геоінформатики вони стали лауреатами Державної премії України в галузі науки і техніки. А друга обставина пов’язана з успішною участю львівських геодезистів у найбільшій світовій виставці Intergeo-2016, яка, починаючи з 1995 року, традиційно відбувається у різних містах Німеччини. Цього разу вона пройшла у великому індустріальному і портовому місті Гамбурзі.

– Інститут геодезії був єдиним представником від України?

– Далеко не єдиним. Український геодезичний «десант» становив 70 осіб. А всіх учасників, за словами організаторів цього форуму, було майже 16 тисяч! Свої напрацювання представили 550 фірм і наукових установ світу. Виставковий спектр – надзвичайно широкий. Це, зокрема, геодезичне обладнання, супутникові технології, безпілотні літальні апарати, які використовують для дослідження довкілля. Серед учасників Intergeo-2016 було дуже багато навчальних закладів, переважно з Німеччини. Але слід зазначити, що павільйони ВНЗ виглядали доволі бідненько, переважно самі плакати.

Інститут геодезії Львівської політехніки був представлений у спільному павільйоні разом з українською групою компаній «Абріс». З цим підприємством ми вже тривалий час співпрацюємо, створюючи найсучасніші безпілотні літальні апарати. До речі, майданчик площею 6 квадратних метрів на цьому престижному форумі коштує 6 тисяч євро. Відтак про виділення таких коштів будемо просити Міністерство освіти і науки України, аби облаштувати вже у найближчому майбутньому свій окремий павільйон на Intergeo 2017 року, який відбудеться у Берліні.

– Що відрізняє цю виставку від попередніх?

– Насамперед те, що на ній було дуже багато безпілотної техніки. Все менше і менше традиційних геодезичних методів. Якщо, скажімо, три роки тому безпілотні літальні апарати становили на експозиції майже 20 відсотків, то цього року – 60–70 відсотків. А ще – сучасне програмне забезпечення для геоінформаційних систем, 3D-моделювання, інтеграції з іншими геофізичними технологіями, тепловізійного і магнітно-метричного знімання тощо.

– Ви привезли у Гамбург безпілотні літальні апарати – спільну розробку з групою компаній «Абріс». Вони, як Ви розповідали, мають багато технічних переваг, надійні і порівняно дешеві. Чи було зацікавлення цими літальними апаратами?

– Багато людей, представників різних фірм підходили до нашого стенду, дивувалися, що таке можна зробити в Україні. Чимало фірм презентували лише макети, натомість наші апарати могли піднятися у повітря. Але такої можливості організатори форуму не передбачили. Дуже важливо, що нашими безпілотниками зацікавилися представники всесвітньовідомих американських фірм Trimble, Javad та Topkon. Раніше ми листувалися з ними, обмінювалися фотографіями. Тепер же вони наочно побачили, на що ми спроможні. Є надія, що це стане початком спільної роботи з серійного виготовлення безпілотних літальних апаратів.

 участь львівських геодезистів у найбільшій світовій виставці Intergeo-2016  участь львівських геодезистів у найбільшій світовій виставці Intergeo-2016  участь львівських геодезистів у найбільшій світовій виставці Intergeo-2016  участь львівських геодезистів у найбільшій світовій виставці Intergeo-2016