Третьокурсник ІКТА Володимир Соколовський: «ФРІ» – спільнота, яка дає те, що не купиш за гроші

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Володимир Соколовський

Активістів ВМГО «Фундації регіональних ініціатив» («ФРІ») можна охарактеризувати одним словом – гіперактивні (в найкращому значенні). У Львові ця організація має аж два осередки. Про те, чим цікава і, головне, корисна для молоді приналежність до цієї спільноти, розповів голова правління «ФРІ+» третьокурсник ІКТА Володимир Соколовський.

ВМГО «ФРІ» займається проектами найрізноманітнішого спрямування: айчар, психологія, бюджетні мандри; організовують правозахисні мітинги, акції, літні табори, розмовні клуби тощо. Проводять міжнародні проекти в рамках програми «Еразмус+», а в Україні співпрацюють із різними громадськими організаціями. До осередку «ФРІ+» входить 70 дійсних членів, які вже втілили власні проекти чи працювали над спільними, і 40 «інтернів», що бажають доєднатися до організації.

Минулого літа «ФРІ» організувала 17 літніх таборів по всій країні, в кожному з яких брали участь від 50 до 100 осіб. Це поєднання відпочинку (все відбувалося в наметах у карпатських лісах) і неформальної освіти. Загальна тема таборів – «Як стати активним громадянином», та кожен осередок (їх в Україні 34) обирає власний напрям, наприклад, осередок «ФРІ+» проводив навчання з проектного менеджменту, закарпатські колеги говорили про права людини, в Харкові відбувався ІТ-кемп. До участі в таборі може долучатися молодь із будь-якого куточка країни.

– Маємо постійні акції, як всеукраїнський проект донорства – «Допомогти може кожен». За час проведення акції вдалося мобілізувати півтисячі осіб, які здали кров у центрах донорства, а за статистикою, один донор рятує три життя. На цьому проекті зрозуміли, що достатньо й двох ініціативних людей, щоб запустити досить масштабний проект, який працюватиме. У березні знову повторимо заклик до здачі крові, – розповів Володимир Соколовський.

Ще один масштабний проект – «Твоя країна» має на меті, щоб кожен українець до 25 років відвідав усі 25 областей країни. До реалізації проекту залучено всі осередки «ФРІ». Вони почергово визначають, коли реалізовуватимуть проект, обирають серед претендентів на участь двадцять осіб, які ще ніколи не були в тому чи іншому місті й запрошують до себе. Для учасників складають кількаденну програму екскурсій містом, зустріч із владою, тренінги. У Львові проект проводили багато разів у співпраці з Британською радою.

– Поїздивши за кордон, побачивши інших людей, інші країни, з’являється бажання жити саме в Україні і розвивати саме Україну. Мушу сказати, що в нас насправді все є, але не працює. Тому передовсім треба змінити ставлення до цієї ситуації, усвідомити, що це наше і діяти. Через такий проект хочемо відкрити для молоді Україну, щоб вони побачили всі можливості для реалізації тут, – наголосив мій співрозмовник.

Організація, за словами активіста, – це своєрідний пункт, де для звичайного студента, який лише ходить на пари і вчиться, відкриють найрізноманітніші можливості. Коли починається робота над малесеньким проектом, з’являється можливість зробити більший, а зі ще більшим уже можна писати в резюме про досвід у піарі, айчарі, проектному менеджменті. А відповідний досвід відкриває більше можливостей подаватися на різні проекти, тренінги, програми, форуми. Саме в активній роботі Володимир Соколовський вбачає величезну кількість можливостей. Передовсім – розширення знайомств, кожне з яких згодом може перерости в щось цікаве і потрібне. Молоді люди вчаться правильно поводитися на ділових зустрічах, переговорах. Якщо ж бути активним у міжнародних програмах, то це найлегший спосіб добре і швидко вдосконалити знання іноземної мови, подолати мовний бар’єр.

Реалізація різнопланових проектів дає можливість зробити своє резюме цікавим для майбутнього роботодавця. Бо, як переконаний хлопець, маючи лише диплом про отриману освіту, роботу знайти важко. А коли вже є певний досвід, коли зрозуміло, що людина активна, займається самоосвітою, то шанси стрімко зростають.

– Пишучи резюме чи мотиваційні листи, насамперед треба переконати, що ця робота чи тема вас справді цікавить і чому повинні обрати саме вас. Обов’язково вказати про досвід, який маєте у тій сфері, написати, яка користь буде для вас і як передаватимете знання іншим. Зазначити, що для вас цікаві комунікації з новими людьми. Таке резюме чи мотиваційний лист – матимуть успіх, – проінструктурував активіст.

Завдяки такому підходу до написання мотиваційних листів у Володимира з’явилася нагода за рік взяти участь у чотирьох міжнародних проектах, невдовзі поїде на освітні курси в Польщу. Також має три стажування у Львові: у складі команди при Львівській міськраді займається організацією роботи місцевих громад; працює в айчар-кав’ярні; входить у молодіжну контактну групу ОБСЄ, яка з квітня працюватиме над діалогом Схід – Захід, організовуючи молодіжні табори, тренінги, поїздки.

– Досвід – те, чого не купиш за гроші. Мені цікаво все, що я ще не робив. І якщо є можливість щось нове дізнатися, то я буду там! Як є щось нове, чого ще не знаю, це означає, що воно цікаве і буду вчитися. Головне не сидіти на місці, а діяти! – наголосив на завершення студент.

в горах