Фізичне виховання у Львівській політехніці: що змінилося за час карантину?

Юлія Паньків, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до фізичного виховання у дистанційному режимі

Пандемія змусила студентів по-новому пристосовуватися до повсякденності, власне, це позначилося на життєдіяльності. Оскільки спорт посідає важливе місце у Львівській політехніці, ми розповімо докладніше як функціонувала ця галузь у такий непростий час.

Спортивний комплекс університету під час карантину не функціонував лише три тижні в березні 2020 року. Решта часу спортивні корпуси були в робочому режимі. Під час цієї паузи колегія університету ухвалила кілька важливих рішень, зокрема про те, щоб вилучити оцінювання з дисципліни «Фізичне виховання» на весняний семестр 2020 року.

Від початку навчального року спорт знову з’явився у житті студентів, але, як з’ясувалося згодом, ненадовго. За цей час, інститут підлаштувався до ситуації та виконував усі необхідні карантинні умови: на вході до корпусу здійснювався температурний скринінг, дезінфекція рук, контролювалася наявність маски на обличчі, відвідувати приміщення могли лише люди, молодші 30 років (крім викладачів). У середині осіннього семестру ситуація з ковідом знову загострилась і студенти повністю перейшли на дистанційне навчання. Цього разу корпус фізичного виховання продовжив свою роботу, але з певними змінами.

«Осінній семестр ми розпочинали в нормальному режимі, студенти займалися в корпусах. Надалі ми перейшли у формат зум-конференції, де більше вчили теорію та перевіряли виконання вправ через відеозв’язок. Початок весняного семестру проходить так само, а ось від 29 березня ми повернемося в Стрийський парк та радо відкриємо двері нашим вихованцям. Щодо спортивних секцій, карантин не сильно відбився на результатах. Наша команда з футзалу виборола перемогу в першості України, яка тривала 7–8 грудня в Києві, та надалі готується здобувати перемоги в міжнародних чемпіонатах», – розповів , старший викладач Володимир Осінчук.

Охочі студенти мають змоги займатись офлайн із дотриманням усіх карантинних вимог.

«Корпуси та викладачі готові до занять. Восени ми переважно провадили заняття безпосередньо в Стрийському парку, на природі. Окрім того давали поради студентам про здоровий спосіб життя. Загалом освітній процес відбувається, згідно з навчальним планом, адаптованим до технології дистанційного навчання», – каже викладачка Тетяна Зелікова.

Додамо, що у Віртуальному навчальному середовищі (ВНС) студенти також можуть отримати весь теоретичний та практичний матеріал із курсу «Фізичне виховання».