Фінішував другий навчальний курс від Аргонської національної лабораторії за участі студентів Львівської політехніки

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки
фото новини

Завершився другий навчальний курс для студентів українських політехнічних ЗВО, що здобувають фах інженерів-атомників, в якому взяли участь студенти Національного унуверситету «Львівська політехніка», а саме студенти Інституту енергетики та систем керування, кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій.

Проєкт, організований Аргонською національною лабораторією за підтримки Державного Департаменту США та Департаменту енергетики США, впродовж липня реалізовувався на базі Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Це вже друге спеціалізоване навчання у межах спільного проєкту ДНТЦ ЯРБ та ANL, де своїм досвідом та знаннями щодо технологій малих модульних реакторів українські та американські науковці ділилися із українським студентством. Тематика курсу обрана не випадково, адже саме малі модульні реактори розглядаються у світі як перспективні для впровадження у енергетичні системи країн, особливо їх віддалених регіонів.

Цьогоріч у зв’язку із воєнним станом, в умовах якого живе Україна, було враховано усі можливі ризики, пропрацьовано шляхи евакуації та проінструктовано учасників проєкту щодо поведінки під час повітряних тривог. Жодних інцидентів за час проєкту не відбулося, лекції пройшли у спокійній невимушеній атмосфері. Окрім самих лекцій, для учасників навчального курсу було проведено практичні завдання, де вони відпрацьовували здобуті навики із визначення, за параметрами, аварійних станів АЕС.

Самі ж студенти відмічають відкритість своїх лекторів, кажуть, що найціннішим впродовж проєкту була підтримка та постійна комунікація, таким чином, кожен, хто мав запитання, міг отримати на них вичерпні відповіді.

У позалекційний час багато говорили про майбутнє енергетики і перспективи, які можуть відкритися перед молоддю по завершенню навчання.

«Цей проєкт – неймовірний. Єдиним недоліком є те, що він так швидко закінчився. Залюбки продовжила б навчання з такими викладачами та у колі своїх однодумців», – поділилась враженнями студентка Львівської політехніки Катерина Гайдаченко.

У останній день навчання учасники проєкту презентували свої підсумкові випускні роботи, теми яких були присвячені найбільш перспективним та найбільш розвиненим технологіям малих модульних реакторів у США – SMR-160, NuScale, BWRX-300, Westinghouse та технології реактора великої потужності AP-1000, що наразі розглядається для реалізації на третьому та четвертому енергоблоках ВП «Хмельницька АЕС».

Усі роботи високо оцінені фахівцями ДНТЦ ЯРБ та ANL, а у підтвердження кожен студент отримав відповідний сертифікат про завершення курсу.

«Мені важко порівнювати, який курс був сильнішим, але сьогодні ви приємно здивували нас усіх. Роботи підготовлені дуже добре. Сподіваюсь, це навчання стане поштовхом для ваших нових досліджень. Цьогоріч серед викладачів були випускники попереднього курсу і наступного року я буду радий бачити когось з вас у нашому складі», – зазначив начальник відділення аналізу безпеки ДНТЦ ЯРБ Дмитро Гуменюк під час вручення сертифікатів.

фото новини фото новини фото новини фото новини фото новини