Фахова екскурсія для студентів кафедри містобудування від співзасновника архітектурного бюро Sulyk Architects

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Фото з екскурсії

6 листопада 2023 року відбулася четверта подія із серії зустрічей з випускниками кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки (і не тільки), які успішно працюють у галузі містобудування (містопланування, урбаністики, ландшафтної архітектури, дизайну тощо). Цикл зустрічей, який відбувається в рамках предмету «Теорія містобудування» магістерської освітньо-професійної програми «Містобудування» спеціальності 191 «Архітектура та містобудування», ініціювала завідувачка кафедри, к.арх., професор Галина Петришин.

Sulyk Architects засновано 2014 року Тарасом Суликом та Романом Суликом. Бюро розташоване у Львові та втілює досконалі рішення у сфері архітектури, інтер’єрного і ландшафтного дизайну в Україні та за її межами. В основі робіт Sulyk Architects – простота об’єму, лаконічна геометрія і виважені пропорції. Для авторів більш важливі відчуття, які ми переживаємо в просторі, ніж його зовнішня оболонка.

Проєкт тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб «Незламні матусі» номіновано на престижну європейську премію Mies van der Rohe Awards 2024.

Проєкти Sulyk Architects

Есе студента Антона Кобзєва

«Студенти кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» відвідали офіс Sulyk Architects у рамках програми екскурсій архітектурними та урбаністичними бюро міста Львова.

Співзасновник бюро Тарас Сулик зустрів нас у своєму офісі та розповів нам про історію та виклики своєї справи. У 2010 році він закінчив магістратуру на кафедрі архітектурного проєктування у Національному університеті «Львівська політехніка». Вже у 2014-му Тарас разом із батьком Романом, практикуючим архітектором, засновують бюро, де він очолив відділ сучасної архітектури, а батько – сакральної. Бюро починало з однородинних будинків. Важливою спорудою цього періоду, як зазначає архітектор, була Вілла в Яблуниці, характерною ознакою якої є узгодженість об’єкта з контекстом. Заглиблений у рельєф триповерховий об’єм споруди гармонійно вписується в схил гори, двома рівнями виходячи на північ, відкриваючи ефектний краєвид трьома рівнями на південь.

З початком пандемії Covid бюро змінило вектор діяльності та зосередилося на конкурсних проєктах. Тарас під час зустрічі приділив увагу двом конкурсним пропозиціям бюро: крематорію у Львові та проєкту музеєфікації фундаментів Успенського собору в Крилосі, на прикладі яких розповів про принципи та цінності бюро.

З початком повномасштабного вторгнення бюро взяло участь у проєктуванні тимчасового житла для жінок при надії та матерів з дітьми. Проєкт, який був розроблений та побудований у рекордні три місяця, здобув світове визнання й був номінований на престижні архітектурні премії.

Під час екскурсії Тарас часто звертався до численних макетів, описуючи проєкти студії, та зазначив, що макет займає важливе місце у робочому процесі бюро як неодмінний медіум пошуку форми, об’єму та образу майбутньої споруди. Також не менш важливу роль відіграють попередні дослідницькі проєкти. Прикладом такого підходу є переосмислення місця паркану в українській архітектурній традиції, виконаний у концептуальному пошуковому проєкті, та, як результат, втілення монолітного злиття площі паркану з тілом будинку в новому проєкті бюро.

Зустрівши виклики Революції Гідності, пандемії Covid та повномасштабного вторгнення рф в Україну, Тарас Сулик сформував бачення стійкості архітектурної практики – наполегливість та адаптивність».

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії