Ericsson – Львівська політехніка: новий етап співпраці між Університетом і всесвітньовідомою компанією

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
підписання угоди про співпрацю

Днями відбулося підписання угоди про співпрацю між всесвітньовідомою компанією Ericsson і Національним університетом «Львівська політехніка». Підписанню документа передувала презентація наукових шкіл Університету, яку гарною англійською мовою провів проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професор Олег Матвійків. Презентували напрями своєї роботи також науковці Інституту телекомунікацій, радіолектроніки та електронної техніки й Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій.

На церемонію підписання угоди прибули генеральний директор Ericsson в Україні Ендрю Шомахія, керівник центру розробок мобільних мереж Ericsson Сініша Крайновіч та очільник R&D центру Ericsson у Львові Орест Коссак.

Документ скріпили своїми підписами ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало та керівник R&D центру Ericsson Орест Коссак.

Зазначимо, що компанія Ericsson є світовим лідером у сфері телекомунікацій. Основна її бізнес-діяльність спрямована на впровадження нових технологій у галузі мобільного зв’язку, хмарних технологій, IT, медіа та Інтернету речей. Заснована компанія 1876 року, а офіційне представництво в Україні відкрито 1995 року.

Поважні гості, зокрема Орест Коссак, зазначали, що компанія зацікавлена насамперед у науково-дослідницькій співпраці з науковцями Університету і має великі надії на потужний професорсько-викладацький склад Львівської політехніки, його націленість на інноваційні технології. Представники компанії Ericsson запропонували зацікавленим кафедрам знайти точки дотику саме у такій співпраці.

І пропозиції вже надійшли. Заступник директора Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій професор Наталія Шаховська вважає, що компанію можуть зацікавити напрацювання інституту у сфері обробки великих даних та машинного навчання. Завідувач кафедри автоматизованого проектування ІКНІ професор Михайло Лобур пропонує співпрацю у створенні «розумного дому, «розумної вулиці», «розумного міста», а також у розробці застосунків до мобільних телефонів компанії Ericsson.

Щодо співпраці компанії Ericsson із Львівською політехнікою, то найдовше вона триває з науковцями кафедри телекомунікацій Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки. Тож після підписання угоди журналіст прес-служби Університету поговорив із доцентом кафедри Богданом Стрихалюком.

– Невеличкий екскурс у недалеку історію. Навчально-наукова співпраця з Ericpol (львівське представництво цієї компанії, головний офіс якої був у Польщі, придбала й інтегрувала Ericsson) розпочалася 2012 року і тривала упродовж трьох років. У нас була розроблена спільна навчальна програма. Щороку у цій компанії стажувалися 6 студентів магістерської підготовки, по троє студентів за семестр одержували стипендії від компанії. Троє випускників нашої кафедри були влаштовані на роботу в Ericpol, у них стажувався наш викладач Іван Демидов. Крім того, на лабораторній базі компанії у Львові близько 60 студентів мали можливість проводити практичні заняття. У нас є курси, адаптовані під їхні завдання. Ми зацікавлені у створенні спільної лабораторії, у якій могли б працювати з нашими студентами їхні викладачі-інструктори і наші науковці.

– Пане Богдане, Орест Коссак не відкидав можливість відновлення освітньої співпраці, але робив акцент на спільній науково-дослідницькій діяльності. Чим ваша кафедра може зацікавити компанію?

– Ми можемо розвивати співпрацю в основних трьох напрямах. Це так звана технологія мішмашинної взаємодії (М2М), це технологія 5G – розробляємо п’яте покоління мобільного зв’язку, а також IoT – Інтернет речей. З проблематики Інтернету речей захищено дві кандидатські дисертації. Окрім того, маємо повноцінну розробку з оптичних комунікацій. Це сам пристрій, його структура, алгоритми маршрутизації. З цієї тематики захищені одна кандидатська й одна докторська дисертація. Двоє наших науковців захистили кандидатські дисертації з тематики програмно-конфігурованих мереж.

– Не будемо докладно розтлумачувати прикладне значення усіх цих напрацювань. Але розкажіть, яка мета міжмашинної взаємодії?

– Йдеться про міжмашинний обмін на короткі або дуже короткі відстані за допомогою сенсорів-давачів. Компанію Ericsson цікавить обмін між окремими деталями машин. Не конче це стосується легкових авто, це можуть бути великі промислові машини, для яких міжмашинний обмін зручний для отримання інформації про їхній технічний стан, для швидкого прийняття рішень щодо технічного забезпечення – без втручання у цей процес людини. Компанія прагне вийти на автомобільний ринок із розв’язанням проблеми додаткової навігації для уникнення аварій. І це може стати складовими таких понять як «розумна вулиця», «розумне місто»...

Один наш науковець стажується зараз у Південній Кореї. Він займається проблемою передавання даних на надкороткі відстані між сенсорами-давачами за допомогою радіозв’язку.

Я сподіваюся, що наша співпраця, якщо ми будемо рухатися назустріч одні одним, принесе бізнесову користь самій компанії, а також наблизить до реальних потреб ринку телекомунікаційних послуг і наших науковців, і наших студентів.

підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю підписання угоди про співпрацю