Енергія майбутнього: перегони на електромобільних моделях

Іван Манявський, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото зі змагань

21 травня у Львівській академічній гімназії при Національному університеті «Львівська політехніка» відбулися змагання між командами учнів п’яти шкіл з перегонів моделей електромобілів, що працюють на водні. Змагання проходили в межах міжнародної навчальної програми Horizon Hydrogen Grant Prix (H2GP). Цю програму організувало Європейське відділення Sustainability Council Foundation за підтримки кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих систем Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки. Horizon Hydrogen Grand Prix (H2GP) — це ініціатива Horizon Educational Group, яка поставила перед учнями завдання спроєктувати, сконструювати та зібрати у масштабі 1:10 електромобілі, що працюють на водні.

На заході було чимало глядачів. Серед присутніх варто відзначити ректора Національного університету «Львівська політехніка» Юрія Бобала, проректорку з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталію Чухрай, заступницю начальника управління освіти Галину Пирин, начальника відділу освіти Галицького району Андрія Сорохівського та завідувача кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих систем Ігоря Щура, який був ведучим події.

Розпочалося все з вітального слова ректора університету Юрія Бобала, який побажав учасникам команд успіхів. Після цього ведучий представив команди та їхніх наукових керівників, розповів про правила змагань. У змаганні взяли участь:

  • Школа № 52 (науковий керівник Віктор Мацеха);
  • PIPL LYCEUM (Prime innovate private Lviv Lyceum) (науковий керівник Оксана Худик);
  • Школа № 50 (науковий керівник Назар Мазур);
  • Школа № 73 (науковий керівник Надія Осміловська);
  • Львівська академічна гімназія (науковий керівник Любомир Кривицький).

Автомоделі команд одразу розпочали перегони. Автомобіль команди Львівської академічної гімназії впевнено вийшов у лідери від самого початку. Інші команди намагалися тримати заданий темп, нерідко вдаряючись об імпровізовану трасу. Тримаючи першість, авто команди Любомира Кривицького вийшло з ладу, і команда одразу забрала його з траси. Швидко полагодивши свою модель, Львівська академічна гімназія поставила її на трек. Й авто знову вирвалося в лідери. Глядачі активно підтримували своїх фаворитів, не шкодуючи аплодисментів. Приблизно в середині заїзду, який тривав 30 хвилин, команди забрали свої автомобілі на заміну акумуляторів, а після цього перегони одразу продовжили.

Переможцем ставала команда, авто якої проїхало найбільше кіл. Із закінченням часу ведучий підійшов до учасників команд, що підраховували колі, й оголосив результати:

  • Львівська академічна гімназія — 139 кіл;
  • Школа № 50 — 120 кіл;
  • Школа № 52 — 119 кіл;
  • PIPL LYCEUM — 52 кола;
  • Школа № 73 — 39 кіл.

Хоча у змаганні був переможець, та переможених не було, адже всі п’ять команд 26 травня поїдуть до Чехії, у місто Острава, щоб взяти участь у першому турі щорічних змагань, переможець яких восени 2024 року вирушить до Лас-Вегаса, де матиме можливість змагатися з найкращими командами світу.
 

Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань