Енергетична економія: завідувач кафедри ЕКС Ігор Щур про секрети заощадження електроенергії

За матеріалами сайту «Подробиці»
Скріншот з відеозапису

Захистити енергосистему може кожен із нас. Для цього потрібно заощаджувати, наприклад, так, як це роблять львів’яни. Можливо, деякі лайфхаки – стануть у пригоді й вам.

Зокрема, науковець, завідувач кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка» Ігор Щур каже: секрет економії у, здавалось би, дрібницях:

– От якщо треба на дві особи приготувати чаю, достатньо налити по цій шкалі – от пише 0,5 л води – і того буде достатньо. Налиєте літр – половина енергії пропаде даремно.

Проте краще взагалі відмовитися від використання потужних електроприладів, каже науковець:

– Це є чайники, наприклад, якісь кавоварки, далі пральні машини, посудомийні машини, бойлер електричні. Ось ці пристрої бажано в цей час піковий не вмикати. Яким способом можна цього уникнути? Дуже просто: зазвичай це сучасні пристрої, вони мають таймери, можна їх наставити, коли мають увімкнутися.

Професор радить змінити саму філософію енергоспоживання:

– Можливо, не так часто прати зараз, не так часто душ приймати, бо ми вже розслабилися трохи. Світ, до речі, багатший світ європейський – вони це все дуже рахують.

Щоб помити руки, не обов’язково вмикати гарячий кран. Опалювати не всю квартиру, а лише робочі зони. Ці прості прийоми гарантують велику економію.

– Може бути в кімнаті, наприклад 16°, а в зоні, де ви сидите за комп’ютером, ви собі можете створити підвищену температуру за допомогою, наприклад, такого інфрачервоного обігрівача. Такого Уфо, – каже Ігор Щур.

Не варто забувати й про енергію сонця:

– От в мене на вікні стоїть постійно спрямована до сонця така одночасно лампа фотоелектрична, електрична панель і акумулятори зразу. Такий засіб коштує 200–300 гривень, і не треба тоді ніяких свічок.

Докладніше – на сайті «Подробиці».