Директорку ІГСН Ярину Турчин удостоєно титулу почесного професора Вармінсько-Мазурського університету

Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету

Наприкінці травня – на початку червня 2022 року делегація Національного університету «Львівська політехніка» (проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професорка Наталія Чухрай, директорка Інституту гуманітарних і соціальних наук професорка Ярина Турчин, професорка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності ІНЕМ Оксана Юринець і доцентка кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН Ольга Івасечко) здійснила робочий візит до міста Ольштин (Республіка Польща).

31 травня відбулася урочиста церемонія, під час якої Ярину Турчин нагородили високою відзнакою – орденом «За заслуги перед Вармінсько-Мазурським воєводством». Нагороду вручили: Маршалок Вармінсько-Мазурського воєводства Густав Марк Бжезин та Голова Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Бернадета Хордеюк.

Серед запрошених гостей – проректор Вармінсько-Мазурського університету Павел Вельгош, деканка Інституту суспільних наук ВМУ Йоана Остроух-Камінська, директор Інституту політичних наук ВМУ Аркадіуш Жуковський, а також голова Ольштинського об’єднання українців у Польщі Степан Мігус. Учасники заходу висловили прагнення до розширення співпраці у сфері науки, освіти, культури за підтримки місцевих і регіональних влад Вармінсько-Мазурського воєводства та Львівської області.

Наступного дня Ярину Турчин було удостоєно титулу почесного професора Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині, який є одним із найпотужніших закладів вищої освіти в Польщі.

Під час вручення нагороди було представлено здобутки номінантки в її науковій, освітній та культурній діяльності задля поглиблення українсько-польського співробітництва, а також кооперації між Національним університетом «Львівська політехніка» та Вармінсько-Мазурським університетом. Спільними зусиллями науковців обох освітніх установ вдалося реалізувати численні міжнародні гранти, конференції, публікації в престижних виданнях, взаємні стажування викладачів та аспірантів, програми спільного навчання, а найголовніше – українсько-польські форуми, які є містком єднання науковців, молоді, громадськості України та Польщі.

– Це результати роботи однодумців. Це доказ того, що моя скромна праця для зміцнення українсько-польського співробітництва не є марною, – зазначила під час свого виступу Ярина Турчин.

Номінантка висловила особливу вдячність за сприяння співпраці професорці ВМУ Тересі Астрамович-Лейк, директорові Інституту політичних наук ВМУ Аркадіушу Жуковському, деканові факультету суспільних наук ВМУ Йоані Остроух-Камінській, колишньому деканові ВМУ Славомирові Пшибилінському, а також Колегії ректорів з його магніфіценцією Єжи Пшиборовським. Слова подяки було скеровано на адресу ректорату Національного університету «Львівська політехніка» й особисто ректору Юрієві Бобалу, які надають усебічну підтримку в розвитку такого співробітництва.

Проректорка Наталія Чухрай виступила з вітальним словом та вручила від імені ректора Львівської політехніки спеціальні листи ректорові ВМУ Єжи Пшиборовському. Вітання професорці Ярині Турчин висловили ректори польських університетів, представники державної та місцевої влади, зокрема: прем’єр-міністр Республіки Польща Матеуш Муравецький, міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек, воєвода Вармінсько-Мазурський Артур Хоєцький, президент Ольштина Пьотр Гшимович. Від органів місцевого самоврядування виступив Марцін Кухцінський, а від міської влади Ольштина – Роберт Шевчик. Учасники визначної події, керівництво університетів задекларували взаємне прагнення до продовження співпраці задля розвитку науки, освіти і культури, які єднають український та польський народи.

Церемонія нагородження була сповнена духом підтримки академічної спільноти Вармінсько-Мазурського університету Україні в її боротьбі з російським загарбником. Особливі емоції викликав виступ ректора Єжи Пшиборовського українською мовою – на знак солідарності з українським народом. Нині студенти і викладачі ВМУ єднають свої зусилля задля наближення української Перемоги, надаючи гуманітарну підтримку українцям та публічно засуджуючи російську агресію.

Показово, що багатолітню співпрацю між Львівською політехнікою та Вармінсько-Мазурським університетом в Ольштині активно підтримують Сеймик Вармінсько-Мазурського воєводства та Маршалковський уряд воєводства. Це численні стажування викладачів та аспірантів, українсько-польські наукові форуми, які почергово відбуваються у Львові й Ольштині, й об’єднують дослідників, студентську молодь із різних університетів обох держав, відомих політиків, дипломатів, представників центральних, місцевих і регіональних влад, інститутів громадянського суспільства. До речі, одна з учасниць делегації, Ольга Івасечко, на момент візиту перебувала у Вармінсько-Мазурському університеті (ВМУ) за програмою академічних обмінів NAWA PROM.

У Вармінсько-Мазурському воєводстві проживає багатотисячна, найбільша у Польщі українська діаспора, тому особливої важливості тут надають питанню захисту і реалізації прав національних меншин. У Сеймику діє єдина в Польщі комісія з питань національних меншин, яка сприяє усебічному розвитку тутешньої української громади. Спільними зусиллями науковців Вармінсько-Мазурського університету й Національного університету «Львівська політехніка» вдалося реалізувати два міжнародні проєкти (спільний білатеральний українсько-польський та за підтримки Вишеградського фонду) з вивчення проблематики української національної меншини в Польщі та польської національної меншини в Україні. Результати досліджень репрезентовано на численних міжнародних наукових конференціях, у монографіях, авторських навчальних курсах та виданнях, що індексуються в наукометричній базі Scopus.

Завдяки науковим контактам також вдалося активізувати співпрацю на рівні регіональних влад: Львівської обласної ради та Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства. Сьогодні Вармія та Мазури солідарні з Україною. Цей край прийняв майже 80 тисяч українців, які там вимушено опинилися, рятуючись від російської агресії, й надає їм, а також нашій державі потужну гуманітарну підтримку. Чимало кроків задля розширення співпраці ініціювала депутатка Сеймику, голова комісії з міжнародного співробітництва, професорка ВМУ, Почесна професорка нашого університету Тереса Астрамович-Лейк, яка координує співпрацю з Львівською політехнікою.

Докладніше про подію – на сайті Вармінсько-Мазурського університету.

Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету Фото з візиту до Вармінсько-Мазурського університету