Директорка Razom We Stand Світлана Романко прочитала лекцію для студентів Львівської політехніки

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

23 жовтня 2023 року в режимі онлайн для студентів Львівської політехніки відбулася публічна лекція Світлани Романко – засновниці й директорки Razom We Stand («Стоїмо Разом»), відомої української кампейнерки та кліматичної активістки, кандидатки наук з екологічного права, докторантки з кліматоохоронного права та кліматичної політики, експертки із Зеленого курсу ЄС у Східній Європі, – на тему «Новий європейський Баугауз – енергоефективна естетика для досягнення цілей Європейського зеленого курсу».

У першій частині свого виступу спікерка сфокусувалась на розкритті змісту Нового європейського Баугаузу, його важливості для життя сучасних міст, імплементації таких ідей для українських міст, зокрема Львова. Особливу увагу Світлана Романко закцентувала на зеленій повоєнній відбудові міст України, зруйнованих російським агресором.

Під час другої частини доповідачка сконцентрувалася на темі «Зелені робочі місця та розкриття інвестиційного потенціалу для розвитку відновлюваної енергетики в Україні». Попередньо організація Razom We Stand (С.Романко) та Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля» (Н. Андрусевич) презентували це дослідження в Києві 17 жовтня 2023 року, що викликало неабиякий інтерес в українському суспільстві. Висновком презентованого дослідження стало таке твердження: «Якщо післявоєнна відбудова України буде «зеленою», це може створити додатково понад 4,2 мільйона робочих місць у п’яти ключових секторах: транспорт, енергетика, охорона здоров’я, освіта та водопостачання. По суті, зелене післявоєнне відновлення може повністю компенсувати робочі місця, які ми втратили під час війни – 4,8 мільйона».

Наприкінці заходу вдалося обговорити питання про роль університетів у процесі зеленої трансформації / зеленого переходу, а також доцільності дискусій щодо зеленої повоєнної відбудови України в умовах активної фази війни.

Анонсована лекція викликала чималу зацікавленість. На захід зареєструвалось 240 учасників, а відвідало понад 100 осіб, з-поміж яких – студенти Національного університету «Львівська політехніка», викладачі, учасники команди проєкту EUSTS.

Захід проведено в рамках проєкту «Європейські студії для студентів технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне (активність – серія публічних лекцій). Команда проєкту щиро дякує всім учасникам івенту та продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом.

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції