Директор Tech StartUp School Назарій Подольчак: «Попри війну, фінансування стартапів продовжується»

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Назар Подольчак

Стартапи дуже добре реагують на зміни тенденцій і сьогодні, в час війни, є особливо актуальними. Tech StartUp School вдалося не припинити роботи над проєктами і швидко переорієнтуватися на зовнішні джерела фінансування. Про це розповідає її очільник Назарій Подольчак.

«Якщо говорити про фінансування стартапів, то цього року, попри війну, воно продовжується. Наприклад, один із наших стартапів виграв грант від Poland Prize і тепер відкриває свою фірму в Польщі. Також ми здобули чотири гранти від Львівської обласної військової адміністрації, у межах програми інноваційного розвитку, на загальну суму близько 2 мільйонів гривень. Їх використали на розвиток чотирьох стартапів, які нині активно працюють. Крім того, підписали угоду в межах наукового парку з американським інвестором. Ця компанія також профінансувала нам розвиток кількох стартапів на досить значну суму, і зараз цей процес тільки набирає обертів», – зазначив Назарій Подольчак.

Співпраця триває і з випускниками та студентами Політехніки, а найближчим часом заплановано запуск великого проєкту для молоді з розвитку молодіжного підприємництва.

«У середньому над стартапом працює команда з п’яти осіб. Ми особливо раді, коли до нас долучаються студенти чи випускники Політехніки. Також співпрацюємо з різними кафедрами. Зокрема, деякі з них відповідають за певні етапи виготовлення тієї чи іншої продукції. Незабаром плануємо презентацію великого проєкту USAID «Говерла» – фактично найбільшого проєкту в області з розвитку молодіжного підприємництва та винахідництва під уже добре знайомим брендом «Стартап Батяри» спільно з ЛОВА. Його мета – розвинути у молодої людини навички підприємництва. Цільова аудиторія – 12–20 років. Ми хочемо виховувати у молоді комунікаційні, підприємницькі здібності, вчити не боятися ризику, бути стійкими до критики – все це дуже важливі риси, яких часто нам не вистачає. У межах проєкту також відкриваємо чотири біотехнологічні лабораторії, одну лабораторію ІТ, робототехніки (спільно з благодійником року Львівської політехніки компанією SoftServe) та електроніки. Тому програм і проєктів, над якими триває робота, справді дуже багато (понад десять), і за всіма ними стоять конкретні донори й фінансування», – розповів Назарій Юрійович.