Директор МІОК Львівської політехніки виступила на спільному засіданні комітетів Верховної Ради України

МІОК Львівської політехніки
 засідання за участю Комітету з питань європейської інтеграції та Комітету у закордонних справах України

30 серпня 2017 року у Верховній Раді України відбулося спільне засідання за участю Комітету з питань європейської інтеграції та Комітету у закордонних справах України, у якому взяли участь директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська та старший науковий співробітник МІОК Оксана П’ятковська.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав учасників заходу з нагоди відзначення 50-річчя існування та діяльності Світового Конґресу Українців, а також висловив глибоку вдячність СКУ та всьому закордонному українству за дієву допомогу у справі захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України.

Президент СКУ Евген Чолій зауважив:

– Cвітове співтовариство сьогодні є на стороні України, що є великим успіхом і владних структур, і української дипломатії, і також успіхом української діаспори.

У своєму виступі Ірина Ключковська наголосила, що діаспору у взаємодії з українською державою варто насамперед розглядати як суб’єкт. Водночас, сьогодні неможливо розв’язати увесь комплекс проблем, що пов’язаний з українською діаспорою, тому слід виокремити основні пріоритети, промоніторити можливості самої діаспори й налагодити стратегічну комунікацію.

– Мають бути розроблені механізми для окреслення дорожньої карти, щоб співпраця із закордонним українством набула системного, а не епізодичного характеру. Важливе значення для досягнення цієї мети має питання інституціоналізації, зокрема формування єдиного органу влади, який би відповідав за співпрацю між державою та діаспорою, яка є досить різною, – зазначила Ірина Ключковська. – Створення нової інституції в умовах війни є достатньо проблематичним, тому я пропоную йти до цієї мети покроково. Слід спочатку розширити повноваження Управління з питань закордонного українства та етноконфесійного діалогу, який існує в межах МЗС, а коли зміцніє українська держава, створити незалежний орган, який би перейняв на себе частини повноважень інших міністерств та відомств, що відповідають за співпрацю зі світовим українством. Крім цього, мають бути створені спільні робочі групи, які могли б напрацювати короткостроковий та довгостроковий план дій.

Насамкінець Ірина Ключковська висловила пропозицію, що за наявності двадцяти мільйонної діаспори Україні варто було б визначити та вшановувати День діаспори, що дало б можливість активніше привертати увагу суспільства до питань закордонного українства.

Народний депутат України Оксана Юринець у своєму виступі зазначила:

– 20 мільйонів українців, які живуть за кордоном, яких об’єднує Світовий Конґрес українців, – це 20 мільйонів найвідданіших адвокатів України, бренд-менеджерів, піарників, інформаторів, дипломатів. Важливо, щоб українці з-за кордону мали можливість приїжджати в Україну, вивчати успішний досвід реалізації спільних проектів та, повертаючись за кордон, розповідати про зміни.

У засіданні також взяли участь Народні депутати України Ганна Гопко, Іван Крулько, Мустафа Найєм, Борис Тарасюк, Дмитро Лубінець, Остап Єднак, члени керівництва СКУ, зокрема Павло Ґрод, Стефан Романів, Сергій Касянчук, а також голови громад українського зарубіжжя, науковці, дослідники, експерти та громадськість.

Відеозапис засідання

 засідання за участю Комітету з питань європейської інтеграції та Комітету у закордонних справах України