Дунаївські бесіди про реформу шкільної освіти під патронатом ректора Львівської політехніки Юрія Бобала

Прес-служба Львівської політехніки
Дунаївські бесіди про шкільну реформу

Днями у селі Дунаїв Перемишлянського району відбулося засідання «круглого столу» у рамках вже традиційних Дунаївських бесід, відновлених кілька років тому за сприяння та під патронатом ректора Національного університету «Львівська політехніка» професора Юрія Бобала, який є уродженцем цього мальовничого передгірського села. Головною темою розмови були питання реформування вітчизняної шкільної освіти. Учасниками зацікавленої та плідної дискусії стали науковці, педагоги місцевих шкіл, очільники освітньої сфери та місцевої влади.

Як відомо, Дунаїв у давнину був знаним містом, що володіло Магдебурзьким правом. Тут містилася резиденція латинських архієпископів. У 1470–1472 роках у Дунаєві відбувалися знамениті зустрічі європейських інтелектуалів-гуманістів. Серед них був і видатний італійський поет Філіппо Буанакорсі Каллімах, який знайшов притулок Дунаєві, рятуючись від переслідувань інквізиції. Як він писав згодом, наукові бесіди у Дунаєві «велися на тему чеснот». Ініціатором бесід був львівський архієпископ Григорій із Сянока, що мав тут літню резиденцію.

Кілька років тому священик римо-католицької парафії села, магістр теології Юзеф Куц задумав відродити ті давні Дунаївські зустрічі, запропонувавши щороку кожного вересня проводити тут представницькі наукові конференції, учасники яких мали б змогу обговорювати низку важливих і актуальних проблем історії та сьогодення. Невдовзі отець Юзеф звернувся до ректора Львівської політехніки Юрія Бобала з проханням взяти під свій патронат проведення наукових зібрань і залучати до участі у них вчених Університету.

Предметом обговорення на торішній зустрічі були українсько-польські стосунки у минулому й у наш час. Йшлося, зокрема, про їхнє нинішнє загострення і намагання знайти шляхи до примирення. У підсумку народилася книга, яку автор Борис Козловський назвав «Україна – Польща: ми приречені бути добрими сусідами...». У рамках зібрання відбулася також її презентація. Автор же став модератором і цьогорічної Дунаївської бесіди, відзначивши, що подібні зустрічі мають велике значення не лише для пізнання історії села, а й для його майбутнього відродження.

Школярі місцевої школи підносять ректорові Юрію Бобалу та його дружині хліб та сіль, у такий спосіб висловлюючи свою вдячність за увагу та допомогу у відродженні села. Згодом вони порадували присутніх невеличким концертом.

Чимало слушних і цікавих думок прозвучало під час засідання «круглого столу» з уст директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, проректорів Львівської політехніки Романа Коржа та Володимира Крайовського, директора Технологічного коледжу Львівської політехніки Івана Костюка, завідувача кафедри педагогіки та соціального управління Університету професора Юрія Козловського, наймолодшого доктора наук у Львівській політехніці 31-річного Віталія Ромаки, кандидата економічних наук, доцента Володимира Далика, голів Перемишлянської райдержадміністрації Володимира Танчина та районної ради Романа Андрусишина, інших промовців.

Пам’ятним моментом зустрічі став виступ польського публіциста і видавця з міста Кудова-Здруй Броніслава Камінського, який подарував дунаївцям картину, де відтворено одну з перших Дунаївських бесід за участю Філіппо Буанакорсі Каллімаха та архієпископа Григорія із Сянока.
 

Світлини Йосипа Марухняка

Дунаївські бесіди про шкільну реформу під патронатом ректора Політехніки
Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу Дунаївські бесіди про шкільну реформу