Думки з Наукових фестин: львівські політехніки діляться враженнями від свята науки та інтелекту

Наталія Павлишин, Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на фестинах

20 квітня 2018 року у Львівській політехніці вчетверте поспіль відбулися Наукові фестини.

Ольга Мельник, завідувач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності ІНЕМ:
«Цьогорічні фестини були особливі»

Наукові фестини, які тепер відбулися, суттєво відрізнялися від попередніх. Кожен інститут досить креативно підготував інформацію про себе, знайшов те, чим може зацікавити абітурієнтів, а також підготував цікаві конкурси, квести, вікторини. Попри те, що це профорієнтаційний захід, до нього активно долучилися наші студенти і розповідали школярам, що цікавого відбувається у Львівській політехніці, які тут є новації, проекти. Цьогорічний захід був особливий. Це підтвердила атмосфера свята, драйв, настрій присутніх.

Наталя Чухрай, проректор з наукової роботи Львівської політехніки:
«Частину заходів провели в органному залі»

Цього року вперше в рамках Наукових фестин в органному залі відбувся музичний захід. Досі ми були зорієнтовані лише на технічні події. І ось дуже приємна пропозиція від керівництва органного залу – провести частину фестин тут. Львівська політехніка – не тільки потужний освітній, важливий науковий центр, але й культурно-просвітницький, де місія доєднання до світлого, до мистецтва, також дуже важлива. Намагаємося донести це нашим студентам, викладачам. І сьогодні – нагода показати, як відбувається дотик науки до мистецтва.

Олена Харгелія, заступник директора Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки:
«Це добра реклама для університету»

Цей захід є потужною рекламою університету. Крім цього, учні та студенти мають змогу зайти не лише в кабінети. Цьогоріч ми активно співпрацювали з кафедрою СКІД ІГСН, готували з ними сценарій заходів НТБ до Фестин. Найбільше цікавить відвідувачів не лише побувати, наприклад, у читальний зал, а зайти до книгосховища. Тож цього разу ми робили квест так, щоб учасники шукали відповіді в усьому приміщенні НТБ. Тема цьогорічних наших фестин «Від реальності до віртуальності». Тобто ми пов’язували традиційну спеціальність бібліотекаря зі сучасними технологіями. Тож майбутні студенти, які до нас завітали, могли собі уявити, як ця нова спеціальність розвивається, адже зараз постають нові вимоги до бібліотекаря як інформаційного працівника. І ми рухаємося в напрямі реновації нашої бібліотеки. Бо виш такого масштабу і з такою історією не може мати бібліотеку без змін. Має бути все нове, бо є нові вимоги і потреби від користувача.

Соломія Матвій, піар-менеджер відділу маркетингу Львівської політехніки, співорганізатор Наукових фестин:
«Розширюємося географічно та тематично»

На чому насамперед варто наголосити – ми розширюємося. Охоплюючи різні сфери, виходимо за рамки університету, наукового заходу. Акцентуємо, що Наукові фестини – це науково-розважальний захід, тож запрошуємо і дизайнерів, і танцюристів, і музикантів. Цього разу до нас приїхали студенти та представники Хмельницького та Вінницького політехнічних коледжів. Це була їхня власна ініціатива долучитися до проведення цього заходу. Ми обрали останній робочий день, бо зазвичай у вихідні і студенти мають власні плани. Тим більше, школи та інші навчальні заклади можуть використовувати цей день із пізнавальною, профорієнтаційною метою.

Олексій Скрипник, випускник Львівської політехніки, народний депутат України, співзасновник компанії Eleks:
«Завтрашні студенти мають розвивати Політехніку»

Радий, що моя альма-матер працює над тим, що розвиває науку. Для цього потрібно дуже мало: щоб сюди приходили діти, в яких горять очі. Аби так було, потрібно, щоб їм стало цікаво і вони зрозуміли, що професія інженера, хіміка, біолога чи механіка, вже не кажу про комп’ютерника, – це дуже класно, що вона має перспективи. Треба, аби молоді люди приходили до Політехніки і її розвивали.

Ольга Мельник, завідувач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності ІНЕМ Олексій Скрипник, випускник Львівської політехніки, народний депутат України, співзасновник компанії Eleks Соломія Матвій, піар-менеджер відділу маркетингу Львівської політехніки, співорганізатор Наукових фестин Наталя Чухрай, проректор з наукової роботи Львівської політехніки Олена Харгелія, заступник директора Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки