«Друковані чи електронні – яким книгам надаєте перевагу?»: розповідають львівські політехніки

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
Друковані та електронні книги

25 травня в Україні святкуємо День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження. 567 років тому завдяки німецькому ювеліру Йогану Гутенбергу Європа побачила першу друковану книгу – Біблію. 1491-го ще один німець, Швайпольт Фіоль, у власній друкарні в Кракові видав перші друковані книги староукраїнською мовою. А книгарня Івана Федорова, що 1537 року з’явилася у Львові, стала фундаментом для всього книговидавництва на теренах східної Європи. Тоді книги були розкішшю, тож зовсім не кожен міг дозволити собі таке придбання. Однак ні Гутенберг, ні Фіоль, ані Федоров не могли уявити, що вже за півстоліття людство засумнівається у необхідності того, що вони створювали титанічною працею.

Сучасні технології роблять читання зручнішим, оскільки дозволяють у невеликому планшеті чи навіть смартфоні розмістити цілу бібліотеку, що дуже зручно в дорозі. Замість стосу товстих і важких книг – тепер один легкий електронний пристрій, що поміщається в долоні. Однак залишаються сьогодні й ті, хто нізащо не відмовиться від паперових сторінок і запаху друкарської фарби.

Богдан Поліщук та Юрій Микуш, студенти першого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Читаємо електронні»

Зараз ми тільки електронні книги й читаємо, бо уся навчальна література – в електронному форматі. Друковані також любимо, але електронна книга має головну перевагу – мобільність: її можна скачати на будь-який пристрій та завжди мати з собою. У навчанні це особливо виручає, бо носити з собою п’ять підручників – трохи забагато. Перевага друкованих у тому, що їх значно приємніше читати. Можливо, через 50–70 років електронні книги витіснять їх, але поки що переживати не варто.

Дарія Левандовська, студентка четвертого курсу Інституту будівництва та інженерного довкілля:
«У навчанні зручніші електронні»

Більше люблю друковані книги, обожнюю купувати їх – відчуваю велике задоволення. Не те, щоб мені не підходив електронний формат, просто хочеться перегортати сторінки, відчувати їхній дотик і запах. У навчанні доводиться користуватися електронними книгами, однак це полегшує пошук потрібної інформації. Друкована версія існуватиме завжди, адже її прихильників є дуже багато.

Кароліна Крецул, студентка першого курсу Інституту права і психології
«Зір не дозволяє читати цифровий варіант»

Друковані книги кращі, ніж цифрові. Я маю проблеми зі зором, від комп’ютера мене часто болять очі, тож читати у цифровому форматі мені зовсім не підходить. Люблю брати книгу до рук, відчувати її – таке читання приємніше. Навчатися доводиться за електронними версіями.

Наталія Щербань, аспірантка кафедри напівпровідникової електроніки Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки:
«Роздруковую електронні версії»

Більше люблю паперові книги, але оскільки грошей мало, часто використовую електронні версії. Впевнена, що друковані книги не зникнуть, бо вони значно зручніші – скажімо, у них можна робити собі помітки на важливому. Якщо говорити про художню літературу, то читаю в електронному форматі, а також люблю аудіокнижки. Що стосується навчання, то мені таки зручніше роздрукувати цифровий варіант.