Другокурсник ІМФН Львівської політехніки Віталій Кінах: математика дає багато перспектив

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Віталій Кінах

Наукові статті, публікації у Scopus, звання «Найкращий студент Пустомитівського району – 2017», перемога у конкурсі на участь у міжнародній літній школі-конференції… Чи це все можливо, коли тобі лише 19 і ти – лише другокурсник бакалаврату? Для студента Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Національного університету «Львівська політехніка» Віталія Кінаха можливо.

У школі улюбленим предметом Віталія була математика. У восьмому класі вступив до Малої академії наук, став її дійсним членом, писав наукові статті, брав участь у конкурсах, олімпіадах. Уже тоді встиг побувати на перших наукових заходах для учнів не лише всеукраїнського, а й міжнародного рівня, що відбувся у Польщі, на фестивалі інтелекту, на виставці-конкурсі «Майбутнє України».

Коли треба було вирішувати, куди вступати, ІМФН у Львівській політехніці став для цього талановитого хлопця пріоритетом № 1. Обрав інформатику. Високі бали, отримані на ЗНО, стали перепусткою до здійснення мрії.

Уже в першому семестрі першого курсу хлопець поцікавився, чи може писати наукові статті. Професор кафедри прикладної математики Ростислав Бунь сказав «так» і став науковим керівником Віталія. Наприкінці навчального року першокурсник уже доповідав на кафедральній конференції, присвяченій ювілею Стефана Банаха. А через півроку у його житті вже була друга конференція – CSIT-2017 («Комп’ютерні науки та інформаційні технології»), що відбулася у Львівській політехніці. Після того його роботу відібрали для публікування у виданні Springer. Загалом Віталій є співавтором шести публікацій, дві з яких входять до Scopus. Хлопець добре знає англійську мову. У навчанні з першого курсу відразу все вдавалося, вже третій семестр поспіль отримує підвищену стипендію.

– Але я не можу сказати, що мені дуже легко вчитися. Треба докладати зусиль і багато працювати, приділяти навчанню чимало часу, – пояснює.

Хлопець пише статті про створення геоінформаційних систем на базі хмарних платформ і про те, яким чином, маючи всі можливі дані про Землю, а саме: про растрові карти, про емісію парникових газів – можна будувати всі можливі застосунки для аналізу, аналізувати і досліджувати. Завдяки цьому хлопець оцінював явище емісії парникових газів.

Віталій наразі бачить себе науковцем. Хоче досліджувати математичні моделі різних процесів, моделювання того, що і як відбувається в природі. Цікавиться машинним навчанням.

– Моя спеціальність дає фундаментальні знання у математиці, які можна використовувати в інших галузях. Коли ще вступав, я розумів, що математика дає багато перспектив, – упевнено каже студент.

Нещодавно хлопець серед сотні кандидатів виграв участь у Міжнародній літній школі-конференції для студентів SAIL Summer Conference-2018, присвяченій питанням сталого розвитку. Вважає, що вирішальним чинником цього стали його наукові публікації. Школа відбудеться на початку вересня впродовж двох тижнів на вітрильнику «Фредерик Шопен», що пливтиме за маршрутом Szczecin (Poland) – Visby (Sweden) – Stavanger (Norway).

Віталій багато часу присвячує своєму професійному вдосконаленню – самостійно або на курсах, які відвідує під час канікул, читає багато технічної літератури. Його науковий керівник професор Ростислав Бунь розповідає:

– Віталій усе дуже швидко схоплює, проявляє багато ініціативи, багато працює сам. Його варто лише спрямувати на те, що важливіше. Вбачаю, що він може дуже багато здобути.

А ще ми дізналися, що цей хлопець листується з доктором Томохіро Ода з американського космічного агенства NASA. І вже домовився, що той буде його науковим консультантом при написанні бакалаврського дослідження.