Дозвілля в умовах карантину: онлайн-сервіси для віртуальних мандрів

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
іконка віртуальної мандрівки

Карантин вносить корективи у наш звичний ритм життя. Щоправда, є альтернатива. Улюблені заняття та різноманітні види розваг переходять у онлайнрежим. Такі зміни стосуються навіть подорожей. Відправитись у мандрівку можна з допомогою інтернетмережі. Тож пориньте у світ нових вражень та емоцій разом з нашою добіркою сайтів.

Ukrainer

Це пізнавальний медіапроєкт про Україну, мистецтво та побут її жителів. Перша експедиція команди відбулась у 2016 році та охопила 16 регіонів країни. За час існування проєкту команда відзняла документальну стрічку «Ukraïner. The Movie» та видала дві книги. Загальна колекція матеріалів перекладена дев’ятьма мовами. На офіційному сайті ви можете знайти експедиційні історії, відео у форматі VR, короткі ролики та відеоблоги. Нещодавно медіапроєкт на своєму YouTube каналі представив тревелвідео трималістю 3600 хвилин. Тож додайте пригодницьких барв у свої карантинні будні.

#FINDWAY

Усі туристичні місця та маршрути країни саме тут. Зараз на сайті близько 300 туристичних об’єктів. База матеріалів сайту постійно оновлюється та вдосконалюється. Усі файли доповнюються статтями та роликами. Медіатека сайту поділяється на декілька категорій: релігійні місця, музеї, блоги, природні об’єкти, нові туристичні шляхи з оффлайн-треками та розваги. Щороку команда залучає нових волонтерів та організовує фестивалі. Матеріали перекладені трьома мовами: українською, російською та англійською. Також за новинами від #FINDWAY можна стежити у соцмережах: Facebook, YouTube, Instagram, Telegram.

Blog 360

Україномовний проєкт присвячений подорожам. Його основною метою є показ усієї величі та краси нашої країни. Загальна аудиторія блогу на You-Tube налічує близько 16 тисяч користувачів. Загальна кількість переглядів подолала позначку в 1 млн. Знімальна команда відвідує і туристичні напрямки, і найвіддаленіші куточки країни. В об’єктив відеокамери потрапляють історичні пам’ятки, відомі особистості та найкрасивіші локації. Усі матеріали доповнені історіями з мандрівок та світлинами.

МКС

Космос нас чекає. Спостерігайте за зовнішнім виглядом Землі зі супутника. Трансляція відбувається у реальному часі. Кожне відео супроводжується аудіопереговорами між екіпажем та цeнтpoм керування. Стежте за графіком подій, досліджень та прямих зв’язків з екіпажем на офіційній сторінці МКС на сайті NASA.High Definition Earth Viewing (HDEV) екcпepимeнт нa бopту MKC активували у 2014 році. HDEV містить декілька HD відeoкaмep. Тому кожен може сповна насолодитись галактичними краєвидами.

Google maps

Справжню прогулянку найкрутішими локаціями країни можна влаштувати вдома. Щоб застосунок працював у найкращій якості, використовуйте функцію Live View, яка доповнює реальність зображення. Робіть замітки про відвідані місця на карті й діліться з друзями. Краєвиди з усіх боків можна оглянути з допомогою панорамної зйомки. Усі світлини зроблені з дронів та з професійною технікою.

360cities

Сферичні панорами з усього світу зібрані в одному додатку. Тут ви зможете знайти підводні краєвиди, широкоформатні світлини дикої природи та огляд великих міст з висоти пташиного польоту. Всі матеріали мають найкращу якість. Медіатека сайту щоденно оновлюється. Переглядайте довершені знімки і популярних фотографів, і звичайних аматорів. Для цього не потрібна жодна реєстрація. Застосунок підтримується на iOS та Android.

Такі мандрівки не замінять справжніх подорожей, але подарують враження на увесь день. Тож не ставте своє життя на паузу, а подорожуйте віртуально.