Доцентка кафедри СКІД долучилась до Всеукраїнського проєкту «Наукою вишиваємо Україну»

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Тетяна Білущак

У Всеукраїнському проєкті «Наукою вишиваємо Україну», організованому Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, взяла участь кандидат історичних наук, доцентка кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки Тетяна Білущак.

Заплановано створити вишиту мапу України розміром 3×5 м з використанням майже 7 км ниток різних кольорів зі створенням близько 2 000 000 елементів вишивки (хрестиків та інших) від майстринь та майстрів з усіх областей.

Ідея проєкту є символічною – вона покликана об’єднати учених у спільних прагненнях щодо збереження та зміцнення України. Вишиту карту передадуть до Верховної Ради України як оберіг для держави і тих, хто віддано піклується про її майбутнє.

Розповідає Тетяна Білущак:

«Після того, як стала лауреатом у номінації «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» конкурсу «Молодий вчений року», який проводить Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, почала активніше долучатися до всіх наукових, просвітницьких та освітніх заходів і проєктів, які відбуваються під егідою Ради молодих вчених.

Про те, що буду починати вишивати Львівську область першою, дізналася після повернення з Педагогічного університету імені Комісії національної освіти у Кракові, де була запрошена за програмою «Візит-професор». А це саме той час, коли розпочалися блекаути і доводилося вишивати під ліхтариками, зарядженими від павербанка, після проведених у дискусіях занять зі студентами та інколи у вільний час у вихідні.

Львівську область вишивали я як представниця Львівської політехніки та Марія Яремович, викладачка І категорії історії, правознавства, педагогіки, методистка Комунального закладу Львівської обласної ради «Бродівський фаховий педагогічний коледж імені Маркіяна Шашкевича», і починаючи з грудня 2022 до липня 2023 року ми передавали одна одній вишиті частинки мапи Львівської області. Координатором нашої робочої групи був Андрій Лозинський, кандидат фармацевтичних наук, докторант, доцент Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Організатори проєкту визначили, яким орнаментом та якими кольорами буде представлена наша область. Кольори ниток були чорними та жовтими. Більшу частину візерунка наповнював саме чорний колір, а жовтий був ніби допоміжний, який акцентував елементи пелюсток квітів. Нам у комплекті до канви дали схему вишивки з фрагментом мапи Львівської області, інструкцію з алгоритмом дій, голки та нитки згаданих кольорів.

Вишивкою захоплююся з юних років, і для мене це є не лише цікаве та медитаційне проведення часу, а й має набагато глибший сенс. Кожний символ наповнений особливим сакральним змістом та обереговим значенням. Адже українська вишивка – це скарб, що зберігає в собі традиції наших предків.

На мою думку, вишита Україна такого масштабу буде як окрасою Верховної Ради, так і символом, що наша країна єдина і як ніколи об’єднана, а вишивка є свого роду кодом нації. Частинку внеску в цю вишиту мапу, що демонструватиме єдність і неподільність нашої країни, має і наша Львівська політехніка».

Докладніше про проєкт – на сайті Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України.

Інструкція Тетяна Білущак Тетяна Білущак Тетяна Білущак