Доцентка кафедри прикладної лінгвістики ІКНІ Ірина Карамишева про свою участь у Fulbright Visiting Scholar Program

Fulbright Ukraine
Ірина Карамишева

До 15 жовтня 2024 року триває приймання заявок для участі в конкурсі на здобуття стипендій імені Фулбрайта на 2025–2026 академічний рік для кандидатів і докторів наук, дослідників та фахівців. Fulbright Visiting Scholar Program – програма проведення досліджень в університетах США, дослідницьких центрах, бібліотеках, музеях, архівах тощо тривалістю від трьох до дев’яти місяців.

Ірина Карамишева, кандидат філологічних наук, доцентка кафедри прикладної лінгвістики Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка», стипендіатка Fulbright Visiting Scholar Program 2023–2024, провадила дослідження в University of California, Davis, CA.

– Академічне середовище університетів США завжди вважалося активним дослідницьким середовищем, що відповідає найвищим стандартам, і Програма академічних обмінів імені Фулбрайта надає можливість стати частиною цього освітнього середовища, яке спрямоване на ваше особистісне та професійне зростання. Статус фулбрайтівського стипендіата передбачає цілісне поєднання вашого професійного минулого з професійним майбутнім. Ви не зможете здобути цей статус, якщо не маєте певних попередніх досягнень в академічній та науковій сферах і не маєте чіткого бачення свого майбутнього професійного розвитку.

Можу сміливо стверджувати, що статус фулбрайтівського стипендіата дає мені змогу стати частиною освітнього процесу та дослідницького середовища приймаючої кафедри лінгвістики Каліфорнійського університету в Девісі (Linguistics department, University of California, Davis). Професійний ріст полягав у спілкуванні з експертами-лінгвістами, які допомогли мені отримати цілісну картину нових течій та тенденцій у лінгвістичних дослідженнях.

На приймаючій кафедрі лінгвістики працює троє фулбрайтівських стипендіатів-американців, які охоче ділились свої досвідом та практичними порадами. Насамперед хочу відзначити підтримку мого приймаючого професора Рауля Арановича, з яким ми маємо спільні наукові інтереси у сфері контрастивної лінгвістики та синтаксису. Ми обговорили наш спільний проєкт у сфері корпусно-базованих контрастивних студій і сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.

Я активно відвідувала лекційні та практичні заняття, які проводили колеги з кафедри лінгвістики. Це був корисний досвід, оскільки підходи до викладання деяких дисциплін відрізняються, особливо для студентів-магістрантів та аспірантів. Відвідуючи заняття, я мала можливість поділитися своїми знаннями про освітній процес та культуру і традиції в Україні, оскільки маю 20-річний досвід викладання низки лінгвістичних дисциплін. Неабияким було і зацікавлення станом теперішніх подій в Україні, спричинених повномасштабним вторгненням, і нагода поділитись об’єктивною інформацією.

Як фулбрайтівський стипендіат я мала можливість брати активну участь у житті інших структурних підрозділів кампусу. Мене запросили приєднатися до Мовної групи (Language group), яка є міждисциплінарною спільнотою психолінгвістів, комп’ютерних лінгвістів, соціолінгвістів і типологів. Участь у засіданнях цієї групи дала можливість прослухати доповіді запрошених науковців із інших університетів США, а також запрошених учених з Європи. Мені пощастило встановити добрі контакти з мовознавцями з Норвегії, дослідження яких дотичні до моїх наукових зацікавлень.

Приймаюча кафедра лінгвістики теж проводила заходи, що викликають великий професійний інтерес, у формі колоквіумів, запрошуючи дослідників з різних університетів США. Мене запросили виступити з колоквіумом на засіданні кафедри, а також представити результати свого дослідження на семінарі Мовної групи. Це дало можливість познайомити колег із здобутками української школи контрастивної лінгвістики, а також окреслити освітні та дослідницькі процеси в моєму рідному університеті.

Презентовані результати вже опубліковано як розділ наукової монографії у травні 2024 року. Та найбільш цінною була можливість поспілкуватися з колегами-науковцями в дружній атмосфері й отримати корисні консультації та поради.