Доцентка кафедри ДОА взяла участь у конференції «Регенеративні ландшафти – проєктування переходу» в Брюсселі

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки
Фото з конференції

Ореста Ремешило-Рибчинська, професор, доцентка кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури та дизайну, представляла Національний університет «Львівська політехніка» під час відрядження у Вільний університету Брюсселя (Бельгія) у вересні 2024 року.

Міжнародна конференція ECLAS «Регенеративні ландшафти – проєктування переходу» зібрала фахівців у галузі охорони культурної спадщини та культурних ландшафтів, дизайну ландшафту із закладів вищої освіти держав Європейського союзу, а також Великої Британії, скандинавських країн, США та Індії.

Слід зазначити, що Європейська рада шкіл ландшафтної архітектури (ECLAS) є асоціацією університетських викладачів і дослідників ландшафтної архітектури та дизайну, до складу якої входять кафедри і факультети університетів, де викладання та дослідження ландшафтної архітектури є основним напрямом діяльності. ECLAS існує, щоб заохочувати й розвивати науку з ландшафтної архітектури та дизайну по всій Європі через зміцнення контактів і збагачення діалогу між членами європейської ландшафтної академічної спільноти і представлення інтересів цієї спільноти в ширшому європейському соціальному й інституційному контексті.

Засідання, презентації, обговорення та доповіді Міжнародної конференції ECLAS «Регенеративні ландшафти – проєктування переходу» проходили в головній аудиторії архітектурного факультету Вільного університету Брюсселя та у приміщенні міського центру CIVA.

Ореста Ремешило-Рибчинська виступила з повідомленнями про стан культурних ландшафтів в Україні, що перебуває у війні 2014–2024 роки. Представниця нашого університету презентувала доповідь на тему «Культурний ландшафт села Підгірці біля Львова в Україні. Досвід дослідження та перспективи розвитку». Пані Ореста брала участь у дискусіях за виступами докторантів, роботі окремих секцій та в інтерактивних засіданнях і воркшопах.

Програма візиту передбачала й участь в одній із чотирьох запропонованих одноденних екскурсій, організованих фахівцями із брюссельського осередку ECLAS. Ореста Ремешило-Рибчинська була захоплена обраною нею екскурсією на тему Molenbeek Valley, присвяченою сумній історії зникнення місцевої річки. Піша екскурсія включала відвідання місць, де річка за межами міста «пробивалася» крізь ґрунт у вигляді мочарів, а потім знов зникала. На окремих відрізках течії потічка екологи її «трасували» й «піднімали» з-під землі. Надзвичайно вразили нові підходи дизайнерів та архітекторів, які спеціальними засобами ландшафтного дизайну впорядковували простори для культурного відпочинку мешканців прилеглих житлових районів.

Загалом місто Брюссель вражає поєднанням пам’яток і сучасної архітектури, високим стилем дизайну середовища, а головне – присутністю української теми у просторі міста.

Під час зустрічей у межах конференції було дискутовано питання прийому України в ECLAS, налагоджено контакти з окремими іноземними вишами, обговорено перспективи подальшої співпраці.

Ореста Ремешило-Рибчинська отримала сертифікат учасника цього високопрофесійного заходу. Тези доповіді опубліковано, йде підготовка до публікації статті.

Звіт про відрядження було презентовано на засіданні кафедри дизайну та основ архітектури, обговорено з професоркою Світланою Ліндою і директором Інституту архітектури та дизайну професором Юрієм Дибою.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції