Доцент кафедри ПМВ був учасником головної футурологічної конференції Азійсько-Тихоокеанського регіону

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

Доцент кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки Петро Сухорольський взяв участь у роботі головної футурологічної конференції Азійсько-Тихоокеанського регіону, яка проходила з 26 вересня до 1 жовтня 2022 року.

Це вже восьма щорічна конференція, яку організовує Азійсько-Тихоокеанська футурологічна мережа (Asia Pacific Futures Network). Цьогоріч базовими містами для її проведення стали Бангкок, Куала-Лумпур, Сеул, Тайбей і Маніла, проте дистанційно до заходів долучилися сотні науковців та практиків з усього світу.

На тайванській сесії конференції П. Сухорольський виступив із доповіддю на тему «Російська агресія проти України: минуле, теперішнє та майбутнє», у якій основну увагу було зосереджено на коренях російської агресії та імперіалізму, а також світоглядних і міфологічних основах, які допомагають українцям згуртуватися та давати гідну відсіч ворогу на своїй землі. Було презентовано чотири сценарії розвитку подій у майбутньому, розроблених ще на початку широкомасштабного вторгнення, проте які повністю зберігають актуальність і сьогодні.

Учасники заходу висловлювали свою підтримку Україні та цікавилися ймовірністю побудови нової бази відносин, яка б унеможливлювала аналогічні конфлікти в оглядовому майбутньому. На думку доповідача, це можливо лише після міжнародного суду над державою-агресором та всіма воєнними злочинцями, які реалізовують волю путінського терористичного режиму. В іншому разі не вдасться не лише повноцінно завершити війну, але й зберегти залишки міжнародного правопорядку для усього людства.

Крім того, П. Сухорольський виступив у ролі панеліста на круглому столі, присвяченому 30-річчю Causal Layered Analysis (CLA, причинний багатошаровий аналіз), який організував автор цього методу та один із провідних футурологів сучасності Сохаїл Інаятулла. CLA є дуже перспективним сучасним методом для дослідження складних і багатоаспектних проблем людського розвитку та пошуку комплексних рішень. Він передбачає аналіз на чотирьох рівнях реальності – повсякдення, система, світогляд, міф/метафора. Панелісти та координатори заходу ділилися враженнями і досвідом використання CLA у науці, освіті та практичній діяльності у межах міжнародних організацій і політичних структур.

Також на круглому столі презентовано колективну монографію CLA 3.0 – Thirty Years of Transformative Research за редакцією професора С. Інаятулли та інших відомих експертів у галузі futures studies, видану в Тамканзькому університеті на Тайвані. П. Сухорольський є одним із її співавторів. Зокрема, книга містить результати його дослідження російсько-української війни за допомогою CLA.

Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції