Як поєднати бізнес та університети: досвід розвитку підприємницьких навичок у Львівській політехніці

За матеріалами сайту «Вище»
Тренінг

В Україні триває програма Creative Spark Британської Ради, яка підтримує створення партнерств між британськими та українськими університетами для розвитку підприємницьких навичок у студентів. Про такий досвід представники сайту «Вище» поговорили з викладачами трьох вишів, зокрема Національного університету «Львівська політехніка».

Львівська політехніка вже давно розвиває у студентів навички підприємництва. Окрім звичайних підприємницьких предметів, для того, щоб мати кращий доступ до програм та можливостей, викладачі Університету навіть заснували свою громадську організацію «Tech StartUp School». Там вони створюють комфортне інноваційне середовище, щоб продукувати й реалізовувати креативні ідеї та успішні стартапи зі студентами. Запрошені бізнес-тренери і ментори допомагають пройти шлях від ідеї до побудови бізнес-моделі, пошуку інвестицій та комерціалізації проєкту.

Що означає викладати підприємницькі навички?

– Вміти поводитися з ресурсами, вміти брати на себе і впроваджувати ініціативу, вміти ризикувати. Зараз у вищій освіті 25% предметів мають бути вибірковими. Тому ми почали змагатися за студентів. Багато кафедр пропонують дисципліни, де розвивають навички креативності, підприємництва, лідерства, управління персоналом, – розповідає завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Львівської політехніки, засновник та очільник Tech StartUp School Назар Подольчак.

В рамках «Tech StartUp School» для студентів постійно проводять тренінги, конкурси та змагання.

– Якщо ти хочеш працювати із Західною Європою, ти повинен працювати на рівні підприємців і розуміти покупця, – каже Назар Подольчак.

Які навички потрібно розвивати?

Для Львівської політехніки підприємницькі навички – не проблема, вважає Назар Подольчак. Підприємництво зараз – це насамперед софтскілс.

– Зараз Україна є частиною міжнародного ринку, І якщо ти хочеш працювати із Західною Європою, ти повинен працювати на рівні підприємців і розуміти покупця, – розповідає викладач.

За його словами, сьогодні для підприємця буде актуальнішим вивчення мови, аніж вивчення підприємницьких навичок. Також важливі контакти і нетворкінг.

Поради

  • Створіть громадську організацію
    Завдяки «Tech StartUp School» викладачі Львівської політехніки мають доступ до програм і можливостей, які зазвичай закриті для університетів.
  • Мотивуйте студентів
    – У студентів коротка мотивація. Потрібно давати їм відчувати перемоги на коротких дистанціях. Студенти часто не довіряють викладачам, тому їм потрібно довго розказувати, щоб вони почали з нами співпрацювати, – ділиться досвідом викладач.
  • Самостійно проходьте онлайн-курси
    Назар Подольчак розповідає, що сьогодні багато можливостей з вивчення англійської дає Британська Рада.