Доступ до Web of Science, Scopus та інших баз даних для українських дослідників продовжено

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Компанія Clarivate продовжила українським науковцям можливість користуватися базою даних Web of Science до кінця 2022 року. Для установ, які раніше отримали доступ до Web of Science, він зберігатиметься в наявному форматі. Іншим установам, які бажають його отримати, необхідно звернутися до Державної науково-технічної бібліотеки України.

Крім того, зберігатиметься доступ для українських установ і до бази даних Scopus, якою володіє компанія Elsevier. Таку можливість мають установи, які раніше здійснили під’єднання через ДНТБ України, а також ті, які зареєструвалися на платформі Research4Life. Окрім бази даних Scopus, компанія Elsevier у межах проєкту Research4Life відкрила українським науковцям доступ до повнотекстових ресурсів бази даних ScienceDirect, низки медичних ресурсів, як-от: ClinicalKey, Complete Anatomy, Embase, Osmosis.

Важливо, що на платформі Research4Life видавці наукової літератури відкрили для українських установ до кінця 2022 року безкоштовну можливість користуватися своїми електронними ресурсами. Українські вчені вже отримали безоплатний і зручний доступ через Research4Life до понад 114 тисяч книг, близько 40 тисяч журналів, десятків баз даних, зокрема доступні повнотекстові ресурси провідних видавництв наукової літератури.

На цей час уже понад 500 установ зареєструвалися або відновили реєстрацію на Research4Life.

Видавці-партнери Research4Life планують продовжити доступ до ресурсів для дослідників з України щонайменше до кінця 2024 року – перевести Україну в межах проєкту Research4Life із групи В до групи А (як відомо, установам із країн групи А не потрібно сплачувати за використання літератури).