У складі Львівської політехніки з’явився новий структурний підрозділ – коледж телекомунікацій

Прес-служба Львівської політехніки
коледж телекомунікацій

На нещодавній конференції трудового колективу Національного університету «Львівська політехніка» ухвалено рішення прийняти до складу Політехніки Львівський коледж телекомунікацій. Раніше він належав Державному університетові телекомунікацій. Підставою для такої ухвали стало рішення зборів трудового колективу коледжу про входження його до структури Львівської політехніки, а також згоди на це адміністрації Університету.

Виступаючи перед присутніми, директор коледжу, кандидат педагогічних наук Юрій Дещинський наголосив, що таке рішення має вагомі економічно-фінансові підстави. Йдеться про те, що за рішенням уряду України, втіленим у Законі «Про державний бюджет України на 2018 рік», фінансування закладів освіти І–ІІ рівня акредитації покладено на місцевий бюджет або на університети, до складу яких вони входять. Коледж належав Державному університету телекомунікацій, що не має на це відповідних коштів. Це своєю чергою спричинило би переведення навчального закладу на фінансування з місцевого бюджету та його відповідного перепрофілювання. На це колектив не погодився, тому вирішив приєднатися до Львівської політехніки.

Коледж телекомунікацій нині має потужну матеріально-технічну базу для підготовки фахівців у галузі інформаційно-комунікаційних технологій (а це два центри – інформаційний та телекомунікаційний, куди входять 27 лабораторій, вісім з яких – комп’ютерні з інтерактивним обладнанням). Тут плідно працює великий і досвідчений педагогічний колектив, у складі якого троє докторів та 14 кандидатів наук. Загальна чисельність педагогічних кадрів становить майже 90 працівників. Серед них – семеро Почесних зв’язківців України, двоє – Відмінники освіти України, 27 нагороджені Почесними грамотами Державного комітету зв’язку та інформатизації України.

Коледж має славну історію та багаті традиції освітньо-наукової діяльності. Створений 27 травня 1945 року, він отримав назву Львівський технікум електрозв’язку. Перший випуск відбувся через три роки за спеціальністю «Міжміський телефонний зв’язок» і становив 19 осіб. 17 травня 2004 року технікум реорганізували в коледж Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій. У 2013 році став структурним підрозділом Державного університету телекомунікацій.

Його найвідоміші випускники – колишній голова Верховного суду України та міністр юстиції, народний депутат України кількох попередніх скликань Василь Онопенко, екс-міністр зв’язку України Олег Проживальський, екс-голова Державного комітету зв’язку України І.В. Кравець, відомий український краєзнавець Ігор Бугрій, учасник АТО, полеглий захисник Луганського аеропорту Роман Скаковський та багато інших знаних людей.

Як відзначали, виступаючи на зборах трудового колективу Львівської політехніки, перший проректор Університету професор Володимир Павлиш, професор кафедри електроенергетики та систем управління Антон Маліновський, завідувач кафедри телекомунікацій професор Михайло Климаш та інші, коледж нині готує висококваліфікованих фахівців із телекомунікації, монтажу, обслуговування та експлуатації апаратних засобів інформатизації, обслуговування комп’ютерних систем і мереж, технічного обслуговування та ремонту апаратури зв’язку та оргтехніки, монтажу, обслуговування і ремонту станційного обладнання електрозв’язку, організації та експлуатації поштового зв’язку. Без сумніву, інтеграція цього знаного освітнього закладу у Львівську політехніку матиме велику обопільну користь для всіх.
 

Світлини Йосипа Марухняка

До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій До складу Політехніки увійшов коледж телекомунікацій