До Наукових фестин у Львівській політехніці залишається всього два дні

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
живопис

Наближається до фінішу підготовка до проведення Наукових фестин у Львівській політехніці, які, нагадаємо, відбудуться в суботу 22 квітня. Левову частку робіт взяли на себе голови рад молодих науковців навчально-наукових інститутів та відділ маркетингу та інноватики Університету. Саме вони взяли активну участь у складанні програми свята, запропонували проведення найрізноманітніших науково-популярних дослідів, експериментів, показ новинок науки і техніки, яскравих шоу.

Координацією роботи у цьому напрямку опікується голова ради молодих науковців Інституту адміністрування та післядипломної освіти, аспірант кафедри адміністративного і фінансового менеджменту Олег Дума. Сталося так, що він з головою університетської ради молодих вчених Олександром Березком узяв на себе цей громадський обов’язок.

– Олеже, в чому Ви вбачаєте головну мету проведення такого непересічного дійства як Наукові фестини?

– Звичайно, можна говорити про гуманітарну, виховну, світоглядну місію цього заходу. Але прагматичніше тлумачення – це дуже важлива складова профорієнтаційної роботи серед наших потенційних абітурієнтів. І не лише серед старшокласників, а й учнів молодших класів. Потяг до наукового пізнання світу закладається змалку. Не секрет, що у деяких абітурієнтів та їхніх батьків існує ще такий стереотип, що технічний ВНЗ, зокрема Львівська політехніка, надає здебільшого теоретичні знання, не маючи належної матеріально-технічної бази для вироблення у студентів практичних навичок, необхідних для роботи в сучасних умовах і конкуренції на ринку праці. Це далеко не так. Одне із суперзавдань Наукових фестин, як на мене, це зламати такий стереотип, наочно продемонструвати наші науково-технічні можливості, запалити молодих людей бажанням навчатися саме у нашому університеті, який за свою 200-річну історію створив наукові школи світового визнання.

– Фестини проводять третій рік. Звернув увагу, що деякі досліди, експерименти, вікторини повторюються. Яке Ваше ставлення до цього?

– Не варто відмовлятися від того, що пройшло перевірку часом. Ми розуміємо, що кожного разу треба орієнтуватися на нову аудиторію людей. Адже частина гостей Наукових фестин вже стали нашими студентами. Ми орієнтуємося не на постійне оновлення програми, а на те, щоб зробити її кращою, привабливішою. Від неефективних заходів, які були у попередні роки, ми відмовляємося, натомість вводимо ті новинки, які можуть привабити учасників фестин.

– Я думаю, що організаторів цього дійства не влаштує ситуація, коли відвідувачі будуть лише у ролі пасивних спостерігачів...

– Безперечно. Вони мають бути його активними учасниками. Для цього передбачено кілька майстер-класів, вікторин, різноманітних конкурсів. Скажімо, у головному корпусі відбудеться презентація Tech StartUp School. Це буде зручна локація у центрі міста, тисяча квадратних метрів коворкінгу. Якщо говорити дуже коротко, то це доступний майданчик для реалізації молодими людьми своїх бізнес-ідей, своєрідний бізнес-інкубатор.

Очевидно, йдеться про приміщення на вулиці Колеси, яке ще у стадії капітального ремонту.

– Так, ремонтні роботи там йдуть повним ходом, але організація вже існує і активно працює. От щойно в сусідній аудиторії п’ятого корпусу провели конкурс у системі «Clickers». Це можливість вимірювати, відслідковувати й оцінювати знання студентів у процесі лекцій чи практичних занять. Викладач може оперативно реагувати, наскільки студенти засвоюють знання, які він до них доносить.

А чи ставлять перед молодими науковцями завдання, окрім складання програми, залучати якнайширшу аудиторію відвідувачів Наукових фестин?

– Ми не стоїмо осторонь цієї роботи, яку курують проректор з науково-педагогічної роботи Роман Корж та директор Інтелектуального навчально-наукового центру професійно-кар’єрної орієнтації Олександр Захар’яш. Вони провели зустрічі з керівниками департаменту освіти і науки облдержадміністрації, інформація розповсюджена у всіх міських та районних відділах освіти Львівщини, у всіх школах. Окрім того, я особисто у Facebook створив спільноту «Наукові фестини», яка забезпечила понад тисячу контактів із користувачами соцмережі. Там розміщено інформацію щодо програми Наукових фестин, презентаційні заходи, добірка фото і відеоматеріалів про найцікавіші епізоди минулих фестин. Подібна інформація розміщена і на іншій міській спільноті «Варта-1», яку створив депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. Це теж доволі широка аудиторія користувачів.

Олеже, скажіть кілька слів про себе.

– Я ровесник нашої Незалежності. Народився 1991 року. Закінчив Великолюбінську загальноосвітню школу та наш Інститут економіки і менеджменту. Працюю над кандидатською дисертацією. Окрім викладання в Львівській політехніці, займаюсь бізнес-консалтингом. З 2014 року є волонтером, допомагаю воїнам у зоні АТО.

Олег Дума