До ювілею Олександра Шишки: у Науково-технічній бібліотеці відкрито виставку «Ти славен, Львове»

Людмила Найда, головна бібліотекарка Науково-технічної бібліотеки
Афіша виставки

З нагоди 80-річчя від дня народження Олександра Володимировича Шишки – довголітнього директора Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» – у головному читальному залі бібліотеки (вул. Професорська, 1) експонують книжкову виставку «Ти славен, Львове», де презентовано окремі видання з історіографії Львова.

Це – невелика частина приватної колекції книг та особистого архіву, які Олександр Шишка збирав і впорядковував упродовж усього життя і який нещодавно у дар бібліотеці передала його дружина – Людмила Петрівна Шульга.

Колекція книг Олександра Шишки відображає широке коло його інтересів та вподобань. Зібрання містить понад 1000 книг, переважно історичної, краєзнавчої й мистецької тематики, зокрема з автографами авторів, а також художню літературу, періодичні видання, путівники, довідники та енциклопедії.

Окрім книг, у колекції представлено різноманітні карти, які Олександр Шишка часто використовував у своїй роботі. Серед документів є видання не тільки українською мовою, а й польською, чеською та німецькою. Після опрацювання колекція книг буде доступна користувачам бібліотеки.

Заслуговує уваги особистий архів Олександра Шишки, який містить рукописи, фотоплівки, діапозитиви, фотокопії рідкісних видань, які упорядковані тематично, та створена ним велика робоча картотека. Всі ці документи потребують ретельного аналізу і вивчення.

Олександр Володимирович Шишка впродовж 1993–2015 років очолював Науково-технічну бібліотеку Національного університету «Львівська політехніка», був відомим краєзнавцем, членом Всеукраїнської спілки краєзнавців, дійсним членом Академії історії і культури євреїв України імені Шимона Дубнова. Він був фахівцем з радіотехніки, але істориком за покликанням, книголюбом та ерудитом. Володів великим обсягом інформації з історії Львова. Результатом його дослідження історіографії міста Лева стали книги: «Ти славен, Львове», «Слідами листопадових боїв», навчальний посібник у двох томах – «Наше місто Львів».

Олександр Шишка був головним редактором краєзнавчого часопису «Галицька брама» й автором статей про історико-культурну спадщину нашого міста. Брав участь у гуманітарних проєктах: «Енциклопедія Львова», «Енциклопедія Сучасної України» тощо.

Як знавець історії Львівської політехніки брав участь у підготовці видань: «Львівська політехніка у фотографіях і документах», «Історія радіотехнічної освіти і науки у Львівській політехніці (1952–2012)», «Богдан Мандзій – педагог і вчений за покликанням: до 85-річчя від дня народження», «Від реальної школи до Львівської політехніки» та інших.

Нагороджений знаком «Відмінник освіти України», Почесними грамотами Міносвіти України та Міносвіти і науки України, медаллю «15 років Української Армії».

Афіша виставки Екслібрис