До 80-ї річниці від дня народження Анни Кос, засновниці та багаторічного директора Музею історії Львівської політехніки

Соломія Харамбура, директор Музеї історії Львівської політехніки
Анна Кос, засновниця та багаторічний директор Музею історії Львівської політехніки

Анна Іванівна Кос народилася 7 грудня 1940 року у Львові. Закінчила львівську середню школу № 87. Ця школа тепер носить ім’я відомої дисидентки Ірини Калинець (в дівоцтві – Стасів), з якою Анна Кос навчалась в одному класі і товаришувала. Зі шкільних років Анна Кос згадувала, що дуже багатьох тоді вивозили, зокрема і їх першу вчительку Іванну Петрівну. А під час переклички учнів замість слів «відсутній» рядами проходив шепіт «їх вивезли».

Після завершення школи мріяла вступити на історичний факультет до Львівського університету, а для цього в той час був потрібний трудовий стаж. Тоді їй було лишень 16 років і брати на роботу її не поспішали. Але наприкінці 1957 року почала працювати у тресті «Львівгаз» регулювальником газорозподільної станції. Ця робота давала можливість багато читати і навчатись самостійно. У 1959 року Анна Кос стала студенткою Львівського університету імені Івана Франка. Щоправда, навчалася на вечірньому відділенні: треба було поєднувати навчання з роботою. У вересні 1962 року почала працювати у Львівському облдержархіві, спочатку архіваріусом, а вже за два роки стала науковим співробітником.

Анну Кос цікавила передусім історія України, а в той час на історичному факультеті більше уваги приділялося вивченню партійних дисциплін, натомість профільний предмет читали, як вона казала «дуже безбарвно». Зате працювати їй пощастило із високоосвіченими людьми, спілкування з якими зрештою вплинуло на формування її особистості.

В середині 1960-х рр. в архіві була створена ініціативна група для виявлення матеріалів та написання історії Львівської області. Анна Кос потрапила до цієї групи, якою керував відомий науковець і архівіст Анатолій Сісецький. До групи зокрема входили: Ігор Калинець – також працівник архіву, поет-«шістдесятник», пізніше дисидент, що відбував покарання разом із В. Стусом; Богдан Олійник – випускник історичного факультету, онук відомої галицької письменниці і приятельки І. Франка Климентини Попович; науковий працівник Історичного музею Борис Мельник та Ярослав Дашкевич – науковий працівник музею етнографії та художніх промислів, син відомих українських суспільно-політичних діячів Романа Дашкевича та Олени Степанів. Для роботи групи виділили кабінет в Інституті суспільних наук. Том Історії міст і сіл Львівської області побачив світ 1968 р., а всіх учасників групи було урочисто нагороджено похвальними грамотами.

Працюючи у той час у відділі каталогізація Анна Кос натрапила на унікальну справу Асоціації незалежних українських митців, створену 1931-го р. у Львові. Це товариство проводило виставки у Львові, Києві, Харкові і навіть в Парижі, видавало часопис, мало сильний вплив на мистецьке життя Львова. Опублікувати підготований нею матеріал в Україні відмовлялись з політичних причин. Але згодом під псевдонімом їй таки вдалось надрукувати його в збірнику Гарвардського університету. Таким був початок її наукової та публіцистичної діяльності.

Тривалий час Анна Кос мріяла стати археологом, працювала позаштатним лаборантом у відділі археології Інституту суспільних наук АН УРСР, навчалась в аспірантурі і готувала кандидатську дисертацію з археології, захистити яку їй не вдалося. 15 років брала участь в археологічних експедиціях.

У листопаді 1968 року як науковий працівник прийнята у відділ релігії та атеїзму Львівського історичного музею. Згодом у 1972–76 рр. обіймала посаду старшого наукового співробітника у Картинній галереї під керівництвом відомого мистецтвознавця Бориса Возницького. Упродовж 1976–95 рр. була старшим науковим співробітником Львівського історико-архітектурного заповідника. Тоді почалися роботи із встановлення пам’ятника першодрукареві Івану Федорову у сквері перед Королівським арсеналом. Робітники, що перекладали міські мережі, виявили в цьому місці залишки муру – фрагмент східної частини міських оборонних стін Львова. Відповідальною за проведення археологічних досліджень і консервацію пам’ятки була призначена Анна Кос.

1992 року Анна Кос захистила кандидатську дисертацію у Львівському державному університеті ім. І. Франка й отримала науковий ступінь кандидата історичних наук.

У Львівській політехніці працювала з вересня 1995 року. Спочатку обіймала посаду старшого викладача, читала курс культурології. У 2000 році за дорученням світлої пам’яті ректора Ю.К. Рудавського переведена на посаду завідувача Музею історії Львівської політехніки і почала свою титанічну працю із формування його експозиції. Пошук матеріалів для експозиції проводила в архівах Львова: Центральному державному історичному архіві України у Львові, Державному архіві Львівської області та архіві Національного університету «Львівська політехніка».

Анна Кос досліджувала архітектуру Львова. Її праці «Українська дільниця середньовічного Львова. До питання історії будівництва та архітектури ХV – ХІХ ст.», «Художній метал у забудові середньовічного Львова ХVІ – ХVІІІ ст.», «Художнє каменярство у Львові. Кінець ХVІ – ІІ половина ХVІІІ ст.», «Золота доба ренесансу. Історико-культурні та краєзнавчі нариси».

Була автором нарисів-путівників, зокрема «Вулиця Руська у Львові» (1996, співавтор Р. Федина), «Музей історії Львівської політехніки» (2009), «Площа Ринок у Львові» (2013). У 2009 р. у співавторстві з Л. Онищенко видала книгу «Спадщина Великого будівничого» про професора Львівської політехніки Івана Левинського (1851–1919). Віднаходила цікаві факти з життя вчених Львівської політехніки, таких як Лаврентій Жмурко, Юліан Медведський, Донат Ленгауер та інші.

Померла 20 листопада 2018 року. Похована на Янівському цвинтарі у Львові.

Про себе Анна Іванівна часто говорила: «Коли б мені хтось сказав, що працюватиму у технічному виші, то я ніколи б не повірила, бо за духом я гуманітарій».

Дуже вдячна долі, що звела мене з цією інтелігентною, шляхетною людиною. Працьовита, скромна патріотка, вона відкрила для багатьох історичні постаті наших великих людей, збагатила історію Львівської політехніки, Львова, України.

У зв’язку із карантинними заходами вечір пам’яті Анни Кос було вирішено провести після завершення пандемії.
 

Докладніше – на сторінці авторки у соцмережі Фейсбук.