«ДНК її сутності»: популярна співачка Alina Pash і випускник Політехніки створили виставку про роль сучасної мисткині

Слух Медіа
Фото новини

Через образи трьох канонічних жіночих героїнь творів Лесі Українки, Ліни Костенко та Ольги Кобилянської співачка Alina Pash розмірковує про світовідчуття жінки-митця в XXI столітті.

«ДНК її сутності» — це концептуальна виставка-монолог, створена цифровою платформою PASIKA Magazine та Аліною Паш. В основі проєкту — творчий аналіз трьох жіночих образів: Мавки — героїні «Лісової пісні» (Леся Українка), Марусі Чурай з «Марусі Чурай» (Ліна Костенко) та Софії (Ольга Кобилянська, «Меланхолійний вальс»).

У виставці Аліна Паш перетворюється на цих героїнь і розмірковує про роль мисткині в XXI столітті. Головна редакторка PASIKA Magazine Олександра Шамрай каже, що співачка стала «реальним відтворенням і одночасно продовженням канонічних жіночих образів».

Візуальну основу виставки розробив митець Володимир Ковпак, який створював діджитал-арт проєкту, поєднуючи цифровий колаж і нейромережі.

«Початково я створив багато цифрових колажів з природою, які стали перехідними в проєкті. Після цього я “пропускав” їх через дві нейромережі. Перша нейромережа давала змогу штучному інтелекту розібратись, де на зображенні небо, ліс чи вода й згенерувати реалістичне зображення нереального пейзажу. Друга нейромережа вже “схрещувала” між собою зображення, завдяки чому в нас вийшли плавні анімаційні переходи. По суті, метод GAN (generative adversarial network, генеративно змагальна мережа) дав можливість подивитись на те, як штучний інтелект розуміє мої колажі», — розповів Володимир Ковпак.

Додамо, що Володимир Ковпак — цьогорічний випускник Львівської політехніки, магістр-науковець кафедри містобудування ІАРД.

Прем’єра виставки відбулася 16–18 липня у київському кінотеатрі KINO42. Наразі на YouTube-каналі PASIKA Magazine можна подивитися першу частину «ДНК ЇЇ СУТНОСТІ» про Мавку. 21 липня опублікують арт-експозицію про Марусю Чурай, 23-го — про Софію.

ДНК її сутності