Для студентів ІКТА організували воркшоп про використання інтерфейсів у спеціалізованих комп’ютерних системах

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Захід провели стейкголдери магістерської освітньої програми «Спеціалізовані комп’ютерні системи» (СКС) спеціальності «комп’ютерна інженерія» – представники ТзОВ «Сіменс-Медицина». Учасниками відкритого воркшопу «Використання інтерфейсів CAN та CAN-Open в спеціалізованих комп’ютерних системах на прикладі медичної апаратури» були здебільшого студенти четвертого курсу бакалаврату та першого курсу магістратури, які здобувають фах комп’ютерного інженера і зацікавлені в розвитку компетентностей у розробленні й тестуванні розподілених систем керування, що працюють в умовах реального часу (автомобільна техніка, медична апаратура, робототехніка тощо).

Воркшоп складався з теоретичної та практичної частин. У межах теоретичної частини керівник групи розробки програмного та апаратного забезпечення ТзОВ «Сіменс-Медицина» Роман Федоряк ознайомив присутніх із можливостями й особливостями інтерфейсів сімейства CAN, провів їхній порівняльний аналіз з іншими послідовними інтерфейсами аналогічного функційного призначення, представив модель взаємодії відкритих систем у системах автоматичного керування на базі інтерфейсів сімейства CAN, а також розглянув доступні сервіси, що надає протокол CAN-Open. Практичну частину проведено на базі обладнання дослідницької embedded-лабораторії GlobalLogic із використанням спеціалізованих інтерфейсних адаптерів, які надало ТзОВ «Сіменс-Медицина». Її провів інженер Віктор Тімков разом з інженерами з розробки програмного забезпечення Андрієм Славитяком та Олександром Ташном, які, до речі, є випускниками магістерської освітньої програми «Спеціалізовані комп’ютерні системи» Львівської політехніки. Учасники воркшопу запрограмували й відлагодили мікроконтролери в режим обміну повідомленнями з периферійними модулями з робочим інтерфейсом CAN і загалом набули базових навичок роботи з цим інтерфейсом, познайомилися з потенційними роботодавцями, дізналися про вакансії й вимоги до кандидатів на працевлаштування.

– Ми вдячні працівникам ТзОВ «Сіменс-Медицина» Романові Федоряку, Вікторові Тімкову, Андрієві Славитяку та Олександрові Ташну, які запропонували актуальні зміни до навчальних матеріалів і наповнення освітньої програми, – наголосив завідувач кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем Роман Кочан.

За результатами воркшопу буде доповнений зміст навчальної дисципліни «Дослідження та проєктування контролерів периферійних пристроїв», яку читають на першому курсі магістерської освітньої програми СКС.

Презентація

Відеозапис воркшопу