«Для чого в Політехніці провадять Наукові фестини?»: думки представників Університету про традиційний захід

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
буклет наукові фестини

Роман Корж, проректор із науково-педагогічної роботи:
«Це можливість зацікавити потенційних абітурієнтів»

Наукові фестини – це добра можливість представити Львівську політехніку і її здобутки для суспільства загалом. Щоб кожен, хто прийде до нас, знав, що можемо запропонувати студентам. Ще один важливий чинник – інформування майбутніх абітурієнтів, щоб діти знали, куди вони йдуть навчатися, що можуть здобути. Вони зможуть поспілкуватися з директорами інститутів, побачити напрацювання, поговорити зі студентами. Таким чином ми залучаємо майбутніх студентів до Львівської політехніки. Зустрічаючись із керівниками районних управлінь освіти, бачив чимале зацікавлення нашим заходом. Тож цьогоріч очікуємо, що до нас прийдуть не лише львів’яни, а також приїде чимало гостей з області.

Олена Бобало, керівник відділу маркетингу та інноватики науково-дослідної частини:
«Інститути мають можливість продемонструвати все найкраще»

Передовсім кожен інститут мав би бути зацікавлений максимально показати свої можливості перед потенційними абітурієнтами. Це якраз те місце, де збереться їхня цільова аудиторія. Поміж інститутами завжди доволі висока конкуренція в залученні тих, хто вже зі школи прагне до знань, бо це в майбутньому ідеальні студенти. Я на місці директорів інститутів зробила б все, щоб створити таке підґрунтя, аби в майбутньому вступники обрали саме їхній інститут, спеціальність чи напрям. Усе залежить від фантазії представників інститутів: наскільки грамотно спрацює Рада молодих вчених того чи іншого інституту, чим зуміють привернути увагу саме до себе. Цього року ми запроваджуємо конкурс на кращі заходи. Тож той інститут, який буде найцікавіше представлено, отримає нагороду.

Олександр Николяк, студент четвертого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, голова Колегії студентів Львівської політехніки:
«Це можливість відкрити науку з цікавого боку»

Наукові фестини – це дуже крутий спосіб залучити студентів до науки. Бо всі звикли, що це нудно: сидиш, учиш щось із підручників чи в кращому разі робиш якісь досліди на старих приладах. А коли наука йде як щось пізнавальне, на паралелях розваг, то всі бачать, що це може бути цікаво. У нас не так багато студентів займаються наукою, бо це доволі складно і в наш час невигідно. Тому, гадаю, що такі фестини можуть викликати в них інтерес. Є інститути, які підходять до цього фестивалю з повною віддачею: провадять різні квести, анкетування, майстер-класи. І це справді сприяє їхній популярності.

Роман Небесний, докторант кафедри технології органічних продуктів ІХХТ, голова наукового Товариства студентів, аспірантів і молодих вчених Інституту хімії та хімічних технологій:
«Щороку можна представити свіжий науковий «репертуар»

Більше, ніж упевнений, що це потрібно для Львівської політехніки як для вишу і для самих працівників, бо вони можуть презентувати свої розробки, рекламувати власну діяльність і залучати молодь. І, звичайно, це потрібно студентам, молоді, дітям, у яких формується світогляд та бачення того, ким хочуть стати в майбутньому. І саме відкриття Політехніки через Наукові фестини допоможе їм зорієнтуватися у виборі. Щороку змінюється формат фестивалю, глядацька аудиторія та й наукові процеси пришвидшуються, тому завжди можна придумати якісь цікавинки і представити свіжий науковий «репертуар». У нашому інституті підготування до фестивалю завжди цікаве, бо є багато ініціативної молоді, а старше покоління підтримує всі її ідеї та починання.

Роман Корж Олена Бобало Роман Небесний Олександр Николяк