Діаспора Україні. Латвія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Підтримка Латвії

Вагому допомогу та підтримку Україні надають українці Латвії. Як сказав Юріс Юраш, чинний Голова правового комітету Сейму і керівник правлячої фракції Консервативної партії Латвії: «У цій війні Україна захищає не лише себе, а весь світ».

Зокрема, 5 березня в столиці Латвії, Ризі, відбувся 30-тисячний Марш чотирьох президентів: «путіна – в Гаагу!».

Прикметно, що балтійське небо часто називають «похмурим», «сірим». Але в суботу, в день великої ризької акції на підтримку України, погода була ясною, сонячною – напевне, найкращою за останні дні. Біля сакрального для всіх латишів місця, Пам’ятника Свободи, люди почали збиратися задовго, приблизно за годину до оголошеного початку.

На чолі її йшов президент Латвії Егілс Левітс. Ліворуч від нього – дружина Андра; по іншу руку – політик, журналіст Дайніс Іванс, якого називають «символом Атмоди» (дослівно, у перекладі з латиської – «пробудження», так у роки «перебудови» називався всенародний рух Латвії за незалежність). Далі – 9-й президент країни, попередник Левітса – Раймондс Вейоніс, 7-й президент Валдіс Затлерс. Усі вони несли великий горизонтальний плакат у кольорах українського прапора «Kopa par Ukrainu! Kopa pret рutinu! / Разом за Україну! Разом проти путіна!».

«4 березня депутати Ризької міської ради ухвалили перейменувати ділянку вулиці Антоніяс, яка дотепер була юридичною адресою посольства рф у Латвії, на вулицю Незалежності України. Таким чином, юридичною адресою Посольства росії в Латвії є вулиця Незалежності України», – написав Міщенко.

У розрізі співпраці тамтешніх українців із владою Латвії варто зазначити, що 11 березня Президент Латвії Егілс Левітс зустрівся із представниками восьми патріотичних організацій української діаспори. У зустрічі взяли участь керівники українських діаспорських організацій, що увійшли до складу Конфедерації українців Латвії «Віче», повідомляє пресслужба посольства України в Латвії.

«Під час зустрічі була детально обговорена ситуація в Україні, що пов’язана з війною, яку розв’язала Росія проти нашої держави. Також учасники зустрічі обговорили діяльність Центру допомоги Україні, який було створено на базі Конфедерації українців Латвії «Віче». Керівник «Віча» Валерій Олейнічук поінформував про організацію збору гуманітарної допомоги в Латвії та її відправку в регіони України», – сказано в повідомленні.

Під час зустрічі сторони детально обговорили питання роботи Ризької української середньої школи, яка наразі приймає дітей із сімей біженців з України, що прибули до Латвії.

Водночас Егілс Левітс закликав українську громаду Латвії бути активним провідником політики Латвії у наданні допомоги та підтримки українського народу.

Військова допомога

Увечері 23 лютого в Україні приземлився літак із партією військової допомоги з Латвії. Про це повідомив у Twitter міністр оборони України Олексій Резніков.

«Птахи з Латвії прилетіли! Боєприпаси та інші важливі речі. А найвагоміший дарунок – Stingers! Дякуємо, наші близькі друзі та партнери! І, звичайно, персональна подяка Міністру оборони Латвії Артісу Пабриксу та нашим посольствам», написав Резніков у Facebook.

26 лютого Латвія відправила в Україну понад 30 вантажівок із допомогою.

«Наразі понад 30 вантажівок з індивідуальним обладнанням, яке передала латвійська армія, прямують в Україну. Шоломи, сухі корми, медичні прилади та ліки. Також 500 тонн дизельного палива та боєприпаси Також має бути доставлена велика партія боєприпасів», – написав Артікс Патрікс, віцепрем’єр країни.

Також Артікс Патрікс запропонував також західним країнам надати політичний притулок російським військовим, які здадуться Україні.

Депутат Сейму Латвії Юріс Юраш (Juris Jurašs) хоче скласти свій мандат у Сеймі Латвії, щоб мати можливість залишитися в Україні і допомагати нам воювати проти московських окупантів. Юріс Юраш – чинний Голова правового комітету Сейму і керівник правлячої фракції Консервативної партії Латвії.

За дев’ять днів (24.02 – 05.03.2022) латвійська благодійна організація «Ziedot.lv» зібрала 5,435 мільйона євро на допомогу українцям під час війни.

Водночас представниця «Ziedot.lv» Ілзе Ошане повідомила порталу «Delfi», що це рекордно велика сума, зібрана за такий короткий термін.

Також п’ять естонських некомерційних організацій зібрали на допомогу Україні кошти в сумі 6 млн євро.

26 лютого латвійці пожертвували понад 1,5 млн євро і разом із благодійною організацією «Ziedot.lv» закупили перші 500 тонн дизельного палива для ЗСУ.

28 лютого Парламент Латвії на позачерговому засіданні одностайно проголосував за законодавчі зміни, якими громадянам цієї країни дозволяється брати участь у бойових діях на боці України, яка відбиває атаки Росії.

«Наші громадяни, які хочуть підтримати Україну і служити у цій країні, аби захищати її незалежність і нашу спільну безпеку, мусять мати таку змогу», – зазначив голова парламентського комітету з питань оборони Юріс Ранканіс.

Ще 15 лютого Глава МЗС Латвії закликав до нових санкцій, якщо рф визнає «незалежність» ОРДЛО. Міністр закордонних справ Латвії засудив заклик Держдуми рф до президента визнати «незалежність» окупованих районів Луганської і Донецької областей та сказав, що у цьому разі ЄС має накласти нові санкції.

8 березня у Латвії заборонили ретрансляцію 18 російських телеканалів, пов’язаних із Gazprom Media.

Ще 13 лютого Міністерство внутрішніх справ Латвії підготувало план на випадок прибуття великої кількості людей з України. Латвія у разі потреби готова прийняти до 10 тисяч біженців з України

Про це повідомила міністр внутрішніх справ Латвії Марія Голубєва, передає «Європейська правда» з посиланням на портал Delfi.

Зазначимо, питаннями прийому біженців заопікувалося Посольство України в Латвії. Зокрема, створено Єдиний центр підтримки громадян України, які прибули на територію Латвії.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.