Діаспора Україні. Канада

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Канаді

Канада й тамтешня українська громада продовжує підтримувати Україну в час війни з рф. Зокрема, мітинги на підтримку України відбулися у таких містах.

Торонто

24 лютого Мер Торонто підтримав українську діаспору та Україну піднявши український прапор на Ратуші.

27 лютого понад 20 тисяч українців зібралося на протест поблизу російської дипломатичної установи під гаслом #StandWithUkraine. Діаспора вимагала від канадського уряду закрити небо над Україною, відключити росію від міжнародної платіжної системи SWIFT. Це було наймасовіше зібрання українців у канадській історії. У багатотисячному мітингу взяли участь віце-прем’єр-міністра Канади Христя Фріланд та відома письменниця Маргарет Етвуд, яка зібрала гроші на підтримку ЗСУ.

8 березня, понад 10 тис. мешканців Канади взяли участь у мітингу в Торонто на знак підтримки та солідарності з Україною. Учасники акції вимагали зупинити путіна та забезпечити безпольотну зону у небі над Україною.

Ванкувер

27 лютого тисячі українців та їх друзів вийшли на вулиці Ванкувера на протест проти російської війни в Україні. Велика подяка Кевіну Фалькону – лідеру ліберальної партії БК, депутату Талібу Нурмохамеду та багатьом консулам, які висловили свою підтримку.

Оттава

27 лютого патріотичним духом був сповнений і мітинг на підтримку України, коло російського посольства. Один з учасників зазначав: «Я тут тому, що кожен з нас нині – українець. Кожен, хто цінить людське життя, хто поважає вибір іншого, хто зичить добра. Україна веде цивілізаційну боротьбу, й людський обов’язок – підтримати їй, – розповів Джеремі, який ніколи не бував в Україні. Тут багато росіян, які дуже художньо висловлюють свою думку і обурення разом з українцями! Особливо скандуються фрази: «СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!», «HANDS OFF UKRAINE! (РУКИ ПРИБЕРИ ВІД УКРАЇНИ!)». Всі співають Гімн України».

2 березня члени обох палат канадського парламенту висловили підтримку Україні, сформувавши собою тризуб навпроти будівлі федерального парламенту в Оттаві. До заходу приєдналися депутати та сенатори від усіх партій і більшості провінцій Канади.

Вінніпег

Символічним актом підтримки стало виконання Національного Славня України перед хокейним матчем команд «Вінніпег Джетс» і «Тру норз». Співав чоловічий хор української діаспори «Гуслі». Матч відбувся у місті Вінніпегу, де проживає понад 180 тис. етнічних українців. Також хокейний майданчик був підсвічений у кольори українського прапора.

Допомога ЗСУ

Голова МЗС Канади Мелан Жолі оголосила про відправлення до України партії захисного спорядження на 25 млн дол.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо зазначив: «Для допомоги українцям у самозахисті, ми надсилаємо додаткові військові засоби, про які нас просили, зокрема окуляри нічного бачення, бронежилети, протигази та шоломи». Відтак до України з Канади прилетів літак, який доставив додаткову летальну зброю для українських військових. Це вже третій, що прилетів з військовою допомогою.

Водночас Міністр оборони Канади Аніта Ананд погодила передачу Україні сотні ручних протитанкових гранатометів «Карл Густав» із арсеналу Збройних сил Канади.

У політичних колах та канадському суспільстві панує одностайність у необхідності підтримувати Україну

Так, 24 лютого Джастін Трюдо заявив: «На тлі нападу на Україну Канада здійснить додаткові кроки для зупинки невиправданої російської агресії. Ми продовжуємо підтримувати Україну, її народ та українську громаду тут, в Канаді. Російські нахабні дії не залишаться безкарними».

26 лютого влада провінції Квебек наказала SAQ (Квебекській алкогольній компанії) припинити продаж російської алкогольної продукції на знак солідарності з Україною.

26 лютого 4 провінції Канади заборонили продавати товари з рф на своїх територіях. Прем’єр-міністр Альберти звернувся до прем’єр- міністра Канади з вимогою негайно заборонити експорт усієї продукції з рф до всієї Канади. У Калгарі підняли прапор України. Як відомо, за законом стяг іншої держави може висіти нДжейсон Кенні (прем’єр міністр Альберти) сказав, що український прапор буде піднятим допоки не закінчиться війна з мордором.

1 березня Іван Бейкер, голова міжпарламентської групи дружби Україна-Канада запропонував Палаті громад Канади та Уряду Канади засудити безпідставну та несправедливу атаку рф на Україну та підтримати наступне: Довгострокове накладення жорстких економічних покарань, надання підтримки Уряду України, Збройним силам України, надання гуманітарної допомоги народу України, усунення державних мовників, які поширюють дезінформацію Russia Today (RT) з канадського ефіру, накласти санкції, що спрямовані на близьке коло президента Путіна, російських олігархів та тих, хто підтримує це кричуще порушення міжнародного права та вилучення рф з платіжної системи SWIFT. Постанова була підтримана одноголосно Палатою громад Канади.

1 березня уряд Канади заборонив усім суднам та риболовецьким шхунам, що належать рф, чи зареєстровані там, заходити до своїх внутрішніх вод та портів.

3 березня, Канада вводить додаткові санкції проти енергетичного сектору рф. Про це заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі. Вони торкнулися 10 ключових осіб із двох важливих компаній енергетичного сектора рф – «Роснафти» і «Газпрому». Також до списку додані такі чільні російські чиновники, як-от дмитрій медведєв, міхаіл мішустін, сергєй собянін і алєксандр бєглов.

3 березня, федеральний уряд оголосив про надання дозволу на екстрену поїздку між Канадою та Україною, яка почне діяти через 2 тижні, що дозволить українцям оселитися в Канаді з відкритим дозволу працювати на 2 роки.

4 березня. Джастіна Трюдо заявив: «Канада та наші близькі партнери закликають виключити Росію з Інтерполу. Ми підтримуємо це, тому що вважаємо, що співпраця між правоохоронними органами залежить від колективної прихильності всесвітньої декларації прав людини і взаємної поваги між членами Інтерполу».

Гуманітарна допомога Україні

3 березня кримчанка в Канаді зібрала тисячі кілограмів гуманітарної допомоги Україні. У місті Калгарі менш ніж за 23 години було зібрано 4057 кг (361 скриньку) товару, пожертвування зробили понад тисячу людей. Янковська повідомила, що 300 волонтерів сортували, упаковували, завантажували запаси.

Зібрали медикаменти, голки, системи для передачі крові, знеболювальні ліки, ноші, їжу, зокрема дитячу, памперси. Також з Канади передадуть Україні дрони, окуляри, біноклі, рації та багато іншого.

5 березня іноземці із Ванкувера бронювали через Airbnb житло в Україні без наміру приїжджати, щоб допомогти українцям грішми. Вони перерахували українцям $1,9 млн за дві доби, забронювали житло в Україні на 61 406 ночей.

8 березня в офісах компанії Meest закордоном, у Канаді, США, та інших країнах триває потужна робота зі збору допомоги в Україну. Ми доставили вже понад 800 тонн гуманітарної допомоги в Україну безоплатно.
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.