Діаспора Україні: Ірландія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Ірландії

Уже наступного дня після повномасштабного вторгнення рф на територію України, а саме 25 лютого 2022 року, уряд Ірландії у відповідь на таку поведінку москви терміново скасував візовий режим з Україною. «Я вражена російським вторгненням в Україну та невиправданим і неспровокованим нападом на демократичну суверенну державу в Європі. Ми солідарні з Україною та її народом і, працюючи з нашими партнерами в Європейському Союзі, відіграватимемо свою роль, допомагаючи їм у скрутну хвилину. Тому я негайно скасовую візовий режим між Україною та Ірландією», – заявила очільниця Міністерства юстиції Гелен Макенті.

Ірландія, як і низка інших країн світу, доєдналася до підтримки України і важливу роль у цьому відіграла українська громада в цій країні. Після скасування візового режиму значна частина вимушених українських мігрантів попрямувала до Ірландії. Так, станом на середину березня для отримання міжнародного захисту в Ірландії офіційно зареєструвалося понад 10 тисяч українців. Притому заступник прем’єр-міністра припускає, що до кінця квітня ця цифра може сягнути 40 тисяч осіб. За таких обставин українці Ірландії розгорнули активну діяльність, спрямовану на знайомство та об’єднання з новими мігрантами, а також надання допомоги в їхній адаптації до ірландського суспільства.

Пріоритетною діяльністю стало проведення регулярних інтеграційних заходів, організація спільних ознайомчих поїздок для українських дітей та їхніх батьків. Зокрема, організація Swan Leisure (Дублін) проводила заходи, на яких українці змогли зустрітися у безпечному комфортному середовищі та згуртуватися в локальну спільноту. «Ми допоможемо в отриманні будь-яких ресурсів, які посприяють краще пристосуватися до життя в Дубліні, надамо багато інформації про місцеві клуби, спортивні секції, групи за інтересами, різні заклади тощо», – зазначили в соціальних мережах організатори.

Українські активісти також виступили з ініціативою створити щотижневу групу «Мама і малюк», уроки плавання, різноманітні тренування та низку інших речей, що, на думку української громади, дозволить українцям, які через московсько-українську війну вимушено оселилися в Дубліні, регулярно зустрічатися та спілкуватися разом. Активним поширенням інформації про такі заходи, а також інші ініціативи для українців Ірландії, займається «Ірландська Хата» – новинний та інформаційний електронний часопис Української громади в Ірландії.

Від початку війни в Ірландії, як і в інших країнах, українська діаспора створила окремі центри для збору гуманітарної допомоги. Яскравими такими прикладами є започаткування центру благодійності «Паляниця», де відбувається збір коштів та різних засобів для новоприбулих українців; збірки, які регулярно організовує церква для українських шукачів притулку, а також низка окремо організованих заходів зі збору коштів та центри, що зосередилися на наданні допомоги для України та ЗСУ. Серед наймасовіших доброчинних заходів можемо виокремити такі.

  • Міжнародний кінофестиваль Корка (CIFF) – перший і найбільший міжнародний кінофестиваль в Ірландії, який організував спеціальний благодійний показ фільму «Донбас». Показ відбувся 7 квітня 2022 р. у The Gate Cinema (м. Корк) а всі зібрані кошти пішли на підтримку українських кінорежисерів.
  • Концерт у Корку для збору коштів «Ніч для України».
  • Молитва за Україну під час Late Late Show, де було зібрано 2 200 000 євро на допомогу Україні.

Українські масові акції, протести та мітинги на підтримку України теж стали візитівкою Ірландії. Варто лише згадати багатолюдний мітинг у Дубліні, зокрема під Посольством рф (25 лютого 2022 р.); акцію «Тримаємо український прапор» (7 березня 2022 р.); марш єдності з Україною в Корку (13 березня 2022 р.), до якого, окрім українців, доєдналися представники центрально-Європейських країн та Ірландії; акції на підтримку звільнених із Бучі в центрі Дубліна та в центрі Вотерфорда (6 квітня 2022 р.); а також акцію під посольством рф (10 квітня 2022 р.).

Особливої уваги заслуговує підтримка України під час відзначення Дня святого Патрика, де в межах загальних святкувань презентували й українську спільноту. «Всі нас підтримують, включно з Лорд-мером міста Корка та Саймоном Ковені, міністром закордонних справ Ірландії», – написала на своїй сторінці у фейсбуці Тетяна Рудавець-Бухера (м. Корк).

Неможливо оминути увагою й акцію підтримки, яку організувала українська громада під час віддаленого виступу Президента України Володимира Зеленського в парламенті Ірландії (6 квітня 2022 р.). Цю акцію висвітлили у вечірньому випуску Sky News у Великій Британії.

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.