Діаспора Україні: Албанія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Албанії

Балкани як один з перших регіонів, куди розпочався міграційний рух українців, а також регіон, який не так давно пережив воєнний та тоталітарний досвід, висловлює підтримку Україні. Особливо відчутною вона є від діаспори Албанії.

Активний осуд повномасштабного російського вторгнення з боку албанської влади розпочався 24 лютого. Тоді ж президент Албанії Ілір Мета засудив дії росії, зазначивши, що Албанія стоїть з Україною. Албанія спільно зі США підготувала пакет санкцій, спрямованих проти росії, імплементувавши їх 28 лютого.

Війна в Україні збурила албанське суспільство, яке прагне висловити свою підтримку, тому мирні демонстрації вже набули системного характеру. Відбувається низка акцій на підтримку України під посольством росії у Тирані. 25 лютого у столиці відбулася численна акція солідарности з українським народом «Ні війні», що продовжилася 27 та 28 лютого, у яких брали участь, як українці, так і албанці. Організатор акції стверджує: «Свобода не має національності, це цінність вільних людей. Я тут, щоб підтримати тисячі синів матерів, які борються за свою свободу і країну».

Чергова акція підтримки України відбулася 3 березня, метою якої вже традиційно став протест проти загарбницьких дій росії та вимоги припинити війну. Небайдужі громадяни, серед яких можна зустріти і студентів, і пенсіонерів, і бізнесменів, рушили потоком до Посольства України в Тирані, висловлюючи солідарність Україні та пропонуючи гуманітарну допомогу. Ідеться зокрема про Кадрі Моріная, президента страхової компанії Eurosig Sh.a Group, який перерахував на потреби України 50 тисяч євро, а також голову спілки журналістів Албанії Александра Чіпу, який запропонував прихисток для українців, що були вимушені покинути власні домівки через російське вторгнення. Детальну інформацію для українців, що шукають прихистку в Албанії, можна знайти на сайті «Прихисток».

Розгортання українського прапору як знак солідарности та поваги до мужности українців стало традицією серед світової спільноти. Албанія не залишилася байдужою до цієї традиції, тому під час чергової мирної акції 6 березня учасники розгорнули 30-метровий прапор України і рушили з ним до посольства росії в Тирані.

У міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир в Тиранському університеті за участи дружини Посла України Тетяни Шкурової відбулася акція підтримки України та українського жіноцтва, на якій серед академічної авдиторії відбулося обговорення перебігу війни в Україні, становища жінки в ході воєнних дій.

Крім чіткого висловлення позиції через акції та збір гуманітарної допомоги на демонстраціях, Республіка Албанія також оголосила про можливість для всіх охочих потрапити до іноземного легіону територіальної оборони України. Завдяки активним діям Посла України в Албанії, відбувається консолідація дипломатичних сил у світі. Потужним символічним кроком стала ініціатива мера Тирани дати вулиці, на якій знаходиться посольство росії, назву Вільної України. Еріон Веліай прокоментував своє рішення так: «росіяни житимуть, працюватимуть, отримуватимуть пошту на адресу Вільної України».