Депонування результатів інтелектуальної діяльності в Державній науково-технічній бібліотеці України

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Після створення інтелектуального продукту перед автором постає питання захисту авторських прав.

Практика захисту результатів інтелектуальної діяльності (РІД) в Україні демонструє, що найскладнішим у суперечках про порушення авторських прав є доведення фактів авторства та створення РІД (у певній формі в конкретний час).

Державна науково-технічна бібліотека України від 2017 року надає послуги з депонування результатів інтелектуальної діяльності – особливого методу зберігання в бібліотеці та введення в публічний обіг інформації про них, завдяки чому фіксують факти авторства та пріоритету об’єкта депонування. Якщо автор не вважає за потрібне оприлюднювати інтелектуальний продукт, то депонування відбувається лише в частині зберігання.

Депонування РІД є додатковою перевагою для авторів щодо збереження результатів їхніх інтелектуальних напрацювань і захисту авторських прав.

Процедура депонування здійснюється відповідно до затвердженої ДНТБ України (наказ від 27 липня 2017 року № 29) інструкції. За результатами депонування видають свідоцтва українською та англійською мовами.

Захист результатів інтелектуальної діяльності є загальноєвропейською практикою. Впродовж останніх років зростає запит на депонування результатів інтелектуальної діяльності в ДНТБ України науковцями не тільки з України, а й з інших європейських країн, як-от Польщі, Португалії тощо.

Зважаючи на складнощі періоду воєнного стану, ДНТБ України пропонує авторам комунікацію у віддаленому режимі з можливістю отримувати необхідні консультації, надсилати звернення та електронні копії документів на електронну адресу depon@dntb.gov.ua.