Денна чи заочна форма навчання: за і проти з погляду студентки Політехніки

Діана Євуш, студентка 4-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заставка до матеріалу

Навчальний процес у Національному університеті «Львівська політехніка» здійснюється за такими формами: денна (стаціонарна) та заочна (дистанційна). Дедалі частіше під час вступу до університету в абітурієнтів виникає питання: «Яку форму навчання мені обрати?».

Студентка Інституту права, психології та інноваційної освіти Марія Стах поділилася своїм досвідом навчання на денній та заочній формі. Дівчина розповіла про плюси і мінуси обох навчальних форм та їх вплив на власну реалізацію.

– Маріє, розкажи, як проходило твоє навчання на денній формі?

– На денній формі навчання було досить насичене. Спочатку моє студентство у Політехніці було особливо цікаве та захопливе, адже на першому курсі в університеті все незвичне, значно відрізняється від школи. Тому мені дуже хотілося пізнати всю систему студентського навчання. Я швидко знайшла собі друзів серед однокурсників, завдяки яким відвідування пар стало ще цікавішим.

– Які труднощі виникали в тебе на стаціонарі?

– Мені, щоправда, було незручно добиратися на навчання. У перші дні взагалі непросто було зрозуміти, куди треба їхати, де розташований той чи той корпус. Проте за два тижні навчання я вже зуміла освоїтися і пристосуватися до нових обставин. Важко також було звикнути до нового колективу, викладачів, але все це з часом унормовується.

– Чому ти вирішила перейти на заочну форму і які в тебе враження від такого навчання?

– Протягом двох років я навчалася на денній формі, але згодом стала поєднувати навчання з роботою. Мені критично бракувало часу на відвідування пар щодня і дуже мало залишалося його на відпочинок. Тому, щоб не покидати роботу та водночас здобути якісну вищу освіту, я вирішила перейти на заочну форму.

– Чи згодна ти з тим, що, навчаючись на заочній формі, опановуєш менше професійних навичок, ніж на денній?

– Ні, я не згодна з таким твердженням. На мою думку, це просто стереотип. Вважаю, що більше професійних навичок я здобуду ще й працюючи за спеціальністю, а не лише слухаючи лекції. Безперечно, теорія потрібна у будь-якій професії, проте вона ніколи не замінить практики. Завдяки заочній формі я легко їх поєдную.

– Чи бракує тобі спілкування з однокурсниками?

– Через складну ситуацію в країні в усіх студентів Львівської політехніки навчання відбувається дистанційно, тому живого спілкування, безумовно, бракує. Але все ж ми живемо в цифровому світі, в епоху інформаційних технологій, тож соціальні мережі допомагають підтримувати зв’язок з однокурсниками.

– За якої форми навчання, на твою думку, легше реалізувати себе?

– Я вважаю, що форма навчання не впливає на професійну реалізацію, адже ми здобуваємо ті самі знання, вчимося за однаковою системою. Просто, навчаючись на заочній формі, треба більше часу присвячувати самостійному опрацюванню матеріалу. Реалізувати себе може кожен, потрібне лише бажання працювати.

– Якщо зважити всі за і проти, яка форма навчання тобі більше подобається?

– Я вже давно зрозуміла, що мені більше імпонує заочна форма навчання. Саме завдяки такому навчальному процесу я можу працювати, вчитися і знаходити час на відпочинок.