День Cisco у Львівській політехніці: на цьогорічному заході були представники Польщі та різних областей України

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
День Cisco у Львівській політехніці

У четвер, 20 квітня, в Інституті телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки вже традиційно відбувся день Cisco. Цьогоріч для участі в ньому зареєструвалося 52 учасники з Польщі та з різних областей України (представники львівських вишів, де готують відповідних фахівців ІТ-галузі, Тернополя, Івано-Франківська, Ужгорода).

Директор ІТРЕ професор Іван Прудиус наголосив, що учасники перебувають «на території, де в Галичині в 30-х роках зароджувалася електроніка, радіотехніка, – це аудиторія імені Юрія Теофіловича Величка».

– До 2016 року наш інститут готував фахівців за 12-ма спеціальностями, нині їх об’єднано в 4: ІТ, електроніка, приладобудування, радіоапаратне будування, – додав Іван Никифорович. – Протягом останнього року ми активно працюємо над відкриттям нових спеціальностей. І нашим постійним завданням є підвищення рівня підготовки фахівців у галузі ІТ. Допомагає нам у цьому Академія Cisco, яка працює при ІТРЕ вже 10 років. Через неї пройшли сотні студентів, підготовлено інструкторів (керівник групи підготовки інструкторів – Орест Костів). Ми намагаємося підготувати на цій базі якнайбільше студентів.

За словами завідувача кафедри телекомунікацій професора Михайла Климаша, щороку завдяки Академії вдавалося сертифікувати до 10% студентів. Пройти останні внутрішні модулі змогли навіть випускники інституту, які вже десь працюють.

Цьогоріч для охочих одержати сертифікати Cisco з’явилася нова можливість – інкубатор інженерів. Студенти можуть дистанційно навчатися, скажімо, у Кракові, а потім незалежно сертифікуватися в компанії Cisco. Про деталі такого навчання учасникам заходу розповіла Єва Зюбіна.

– Але без базових знань із телекомунікацій ви не надаєтесь ні для нас (університету, українських компаній), ні для сертифікації провідної ІТ-компанії, – додав Михайло Миколайович.

Такий висновок підтвердив і випускник ІТРЕ (грудень 2016 року) Богдан Головко, котрий упродовж останніх п’яти місяців працює в компанії Cisco у Кракові інженером із підтримки клієнта.

Ділячись рецептом успіху зі своїми колегами, нещодавній студент кафедри телекомунікацій зазначив, що основні вимоги до сучасного ІТ-спеціаліста: диплом бакалавра або магістра телекомунікацій, комп’ютерних наук або подібного напряму; обов’язкове знання англійської мови на рівні вище середнього; зацікавленість у мережевих технологіях, ІТ-галузі та бажання постійно навчатися. Як із фаху, так і з англійської вимагають не дипломів чи сертифікатів, а перевіряють знання.

– На важливості знання англійської хочу наголосити окремо, – додав Богдан. – На мою думку, це основний інструмент, що дозволить вивчити нові технології, а також спілкуватися з інженерами з усього світу. Тому, якщо ви ще не знаєте англійської мови, то свій шлях до Cisco краще розпочати з її вивчання. І доконечно маєте підвищувати рівень розмовної англійської, для цього найкраще відвідати курси.

Нещодавній студент, а тепер інженер компанії Cisco розповів, що в основі його успіху – наполегливість і цілеспрямованість:

– У мережевій академії Cisco в ІТРЕ участь зі мною брало близько 60 однокурсників. Усі мали доступ до інформації. Але з часом нас лишилося 4 чи 5. Та й вони пройшли лише половину, увесь курс здолав лише я. За рік навчання в Академії мені вдалося отримати сертифікат CCNA. І я подав заявку на роботу в компанії.

– Ви давно хотіли працювати в Cisco?

– Як тільки я почув про мережеву академію на першому курсі, одразу почав мріяти про роботу в Cisco, адже це лідер мережевих технологій у всьому світі. І як тільки нас зареєстрували студентами академії, почав наполегливо працювати на сертифікат.

– То «заслуга» Політехніки лише у «знайомстві» з Cisco?

– Насправді ІТРЕ надає базові знання. Їх самих недостатньо, вони дещо застарілі, більш теоретичні, та завдяки мережевій академії рівночасно з цими знаннями ми практикуємося на обладнанні, саме це дозволило мені зрозуміти базові концепти мережевих технологій.

– Чому Ви обрали для працевлаштування саме Краків?

– У світі є три центри Cisco, які обслуговують клієнтів, – у Польщі, Америці, Індії. У кожному працює близько тисячі інженерів. Розміщення в різних частинах світу дозволяє цілодобово обслуговувати всіх клієнтів, забезпечувати повсякчасну технічну підтримку. Краків для мене найближчий за відстанню.

– Чи розглядаєте Ви для себе можливість знайти роботу в Україні?

– Я планую поки що кілька років попрацювати в Cisco. Але потім хотів би повернутися в Україну і знайти тут роботу. У мене є базове розуміння мережевих технологій, тому адаптуватися під будь-яку компанію буде нескладно.

День Cisco у Львівській політехніці День Cisco у Львівській політехніці День Cisco у Львівській політехніці День Cisco у Львівській політехніці День Cisco у Львівській політехніці День Cisco у Львівській політехніці День Cisco у Львівській політехніці