Делегація МІОКу взяла участь у Х Міжнародному симпозіумі «Румунсько-українські відносини. Історія та сучасність»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

10–11 вересня 2021 року в Румунії, у місті Сату Маре (в повіті Сату Маре проживає 1500 етнічних українців, а в Румунії загалом – 62 тисяч) відбувся Х Міжнародний симпозіум «Румунсько-українські відносини. Історія та сучасність». Широке представництво органів законодавчої і виконавчої влади з обох сторін засвідчило про актуальність події, а участь представників академічних спільнот з України та Румунії – про науковий інтерес до питань, які виносилися на обговорення.

На запрошення організаторів, Союзу Українців Румунії (СУР), делегація Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» у складі Ірини Ключковської – директорки, Андрія Яціва та Оксани П’ятковської – заступників директорки, а також Оксани Горди – старшої наукової співробітниці, взяла участь у роботі заходу, представила наукові доповіді, долучилася до обговорення та дискусій.

Союз Українців Румунії має давню історію і свій непростий шлях у питаннях збереження української ідентичності автохтонного населення. Заснований у 1946 році він активно працює для розвитку українського шкільництва, вищих українознавчих студій, громадських організацій та консолідації української спільноти у Румунії. СУР здобув великий авторитет у Румунії та має своє представництво у найвищому органі державної влади – у парламенті. На даний час інтерес української нацменшини представляє Микола-Мирослав Петрецький, який водночас є головою СУР.

Симпозіум відкрила Люба Горват, Генеральний секретар СУР та основна організаторка симпозіуму, яка подякувала чисельній авдиторії учасників за їхню очну присутність на цьому заході, незважаючи на непростий період пандемії коронавірусу, а також усім співорганізаторам, які долучилися до події.

У вітальному слові Микола Петрецький, депутат Парламенту Румунії, зокрема, зазначив: «Важко започаткувати проведення заходів, але ще важче втримати регулярність. Це вже десятий ювілейний симпозіум, який переріс сьогодні у великий міжнародний захід. Ми вдячні Любі Горват за те, що зуміла перетворити місцеву подію на міжнародну».

Томаш Ференц Альтфаттер, перфект повіту Сату Маре, підкреслив, що «ці заходи будують мости між нашими народами, а наукові дискусії зближують громади по обидва боки кордону, сприяють порозумінню та співпраці між українцями та румунами. Підтримка ЄС та розвиток транскордонної співпраці сприяли підвищенню інституційної спроможності для цього».

Анатолій Полосков, голова Закарпатської обласної державної адміністрації, наголосив: «Нас пов’язує кордон, Чорне море і Дунай, дружні, а також родинні стосунки. Ми підтримуємо румунів, які вивчають румунську мову на Закарпатті, та активно співпрацюємо з громадами Румунії для вирішення усіх проблем, бо прагнемо до добросусідства. Хочу подякувати керівництву Румунії та громаді за взаємну підтримку».

Мер міста Саму Маре Габор Керешкені у своєму виступі зазначив: «Колись мені казали: «Європа – наше майбутнє». Але я кажу нашим дітям, що вони – наше майбутнє. Україна – культурне надбання Європи. В Сату Маре ми маємо культурну мозаїку народів. Значною частиною цієї поліетнічності є українці і ми робимо все для того, щоб вони почували себе як удома. Ми також активно розвиваємо відносини між Сату Маре та Закарпатською областю для взаємного процвітання наших народів».

Великий інтерес серед учасників симпозіуму викликав виступ Ірини Ключковської, директорки МІОКу, яка у своєму слові акцентувала, що «українсько-румунська співпраця реалізується у різних вимірах: загальнолюдському, науковому, професійному, міжнародному. МІОК, розвиваючи взаємодію з українцями Румунії, вносить свій вагомий вклад у розвиток цих взаємин, адже співпраця МІОКу з СУР розпочалася ще у 1992 році, а з 1998 року до активної участі долучився Національний університет «Львівська політехніка», налагодивши ефективну взаємодію з Українським ліцеєм ім. Т. Шевченка у м. Сігет. Співпраця МІОКу із СУР продовжується і сьогодні у реалізації спільних проєктів».

Теми доповідей команди МІОКу: «Українська діаспора як агент впливу у розвитку добросусідських відносин Україна – Румунія» (І. Ключковська), «Українсько-румунські відносини в контексті сучасних міграційних процесів» (О. П’ятковська), «Перспективи вивчення української мови онлайн на прикладі освітнього проєкту МІОКу “Крок до України”» (А. Яців), «Текстоцентрична модель як основа підручника з української мови як іноземної “Ключ до України: міста і люди”» (О. Горда) засвідчили, що тематика українсько-румунських взаємин залишається на порядку денному наукового інтересу працівників Інституту.

МІОК подарував українській громаді Румунії та українознавчим студіям Бухарестського університету комплекти підручників для вивчення української мови «Крок до України: міста і люди» та «Образки з Лесиного життя», які були створені в МІОКу.

Символічно, що в Сату Маре є пам’ятник румунській мові, на якому викарбовано цитату про мову Міхая Емінеску, поета, якого називають румунським Шевченком з Буковини, та пам’ятник Тарасу Шевченку, відкритий у 2009 році стараннями української громади.